Rutte: geen verdere besmetting eurocrisis

Premier Rutte was optimistisch na afloop van de top»
Premier Rutte was optimistisch na afloop van de top ANP

Premier Rutte zegt dat het akkoord over de hulp aan Griekenland voorkomt dat de financiële crisis naar andere eurolanden uitbreidt. "Het ging om Griekenland, maar ook om een brandgang te bouwen tussen Griekenland en andere landen." Het besmettingsgevaar is volgens de premier geweken en hij verwacht dat de financiële markten dat uiteindelijk ook zo opvatten. "Ik denk dat de beurzen zullen zien dat hier een pakket ligt dat compleet is en ervoor zorgt dat de ellende van Griekenland niet over kan slaan."

Gezond

Rutte is blij dat de eis van onder meer Nederland dat de banken meebetalen, is ingewilligd. Hij sprak van een solide pakket, dat ervoor zorgt dat Griekenland straks weer op eigen benen kan staan.

De Tweede Kamer heeft eerder al laten weten in te stemmen met de extra steun aan Griekenland.

ING-econoom Carsten Brzeski noemt het akkoord een "doorbraak" voor de eurozone. "We weten nu dat de landen van de euro de munt niet laten vallen."

Door de looptijd van de noodleningen te verlengen, krijgt Griekenland, net als Portugal en Ierland, meer tijd om financieel gezond te worden. "Griekenland heeft tien tot twintig jaar nodig." Ook hebben de landen baat bij de lagere rente. "Het strafelement in de vorm van hoge rente, verdwijnt."

Papandreou

De Griekse regering is opgelucht, zegt correspondent Conny Keessen in Athene. "De spanning nam de afgelopen dagen erg toe." Premier Papandeou is blij met de langere looptijd van de leningen en de lagere rente.

De regering zal de ruimte gebruiken om de ingestorte economie weer op gang te brengen. Griekenland zit met een werkloosheid van 16 procent in een diepe recessie. De economie is ingezakt, mede door een sterk gedaalde koopkracht als gevolg van werkloosheid en lagere pensioenuitkeringen.

Orde op zaken

Instemmende geluiden komen ook uit de Tweede Kamer. Ronald Plasterk (PvdA) noemt het akkoord een "stevig pakket". Het valt volgens hem binnen de voorwaarden die de Tweede Kamer heeft gesteld. "Dat wil zeggen dat de banken meebetalen en dat Griekenland orde op zaken stelt."

Wouter Koolmees (D66) zegt dat het akkoord verder gaat dan alleen een oplossing voor de Griekse kwestie. Het belang is naar zijn mening ook dat de crisis niet overslaat naar andere landen. "De problemen in Griekenland zijn overzichtelijk. Het gaat om het besmettingsgevaar naar grote eurolanden als Spanje en Italië." De beslissingen die in Brussel zijn genomen over de inzet van het noodfonds zijn daar volgens Koolmees het goede antwoord op.

Deel deze pagina

Video

  • video Banken gaan meebetalen aan Griekse crisis Er is een nieuw reddingsplan voor Griekenland. De leiders van de eurolanden stelden gisteravond 109 miljard... euro beschikbaar. Banken en andere financiële instellingen gaan meebetalen aan de Griekse redding.
  • video Rutte: blij dat banken gaan meedoen Premier Rutte reageerde verheugd op de uitkomst van de Eurotop. Hij stelt dat de euro gered is en dat hij... blij is dat de banken meestappen in de deal.

Audio

  • Rutte: baal dat het nodig is om Griekenland weer te redden Nederland hield lang het been stijf op de Eurotop in Brussel. Na afloop gaf minister-president Rutte uitleg aan Wilco Boom in... Brussel over de uitkomst van de overeenkomst.
  • Wat is er besloten op de Eurotop? De euro lijkt voorlopig van de ondergang gered. Gisteren besloten de 17 eurolanden in Brussel tot een nieuwe lening voor... Griekenland. En vooral: wie daarvoor moet opdraaien. Van de lening van 109 miljard dragen de banken en andere private partijen 37 miljard bij. De rest komt van de EU en het IMF. Correspondent Joris van Poppel voelde enige opluchting in Brussel.
  • Griekse crisis brengt eurolanden dichter bij elkaar De banken van de eurolanden gaan meebetalen aan de Griekse crisis. Dat zijn de regeringsleiders van de eurolanden gisteren in... Brussel overeengekomen.
  • Griekenland opgelucht na Eurotop De Griekse premier Papandreou kan weer opgelucht ademhalen na de Eurotop van gisteren. Het land in crisis krijgt wat meer lucht om... de staatschuld af te betalen.
  • Plasterk en Koolmees tevreden over Grieks akkoord Kamerleden Ronald Plasterk (PvdA) en Wouter Koolmees (D66) reageren positief op het akkoord dat in Brussel gesloten is over de... Europese aanpak van de Griekse schuldencrisis.

Video en Audio

Meer video en audio