NOS NieuwsAangepast

Onderhandelingen België uit het slop

De Belgische formateur Di Rupo gaat verder met zijn pogingen om een nieuwe regering te vormen. Koning Albert heeft het ontslag geweigerd dat Di Rupo eerder deze maand aanbood en hem gevraagd door te gaan.

Di Rupo heeft de opdracht gisteravond laat aanvaard. Na een moeilijke vergadering die zeven uur duurde hebben de acht deelnemende partijen ingestemd met een werkmethode.

Prullenmand

Afgesproken is dat er eerst een regeling komt over Brussel-Halle-Vilvoorde en dat er een akkoord wordt gesloten over de staatshervorming, de financieringswet, fiscale autonomie en de overdracht van bevoegdheden. Pas als dat is gebeurd gaan de acht partijen onderhandelen over de rest van een regeerakkoord.

De Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij van België, hoort niet bij de acht partijen die deelnemen aan het overleg. De partij heeft de voorstellen van Di rupo naar de prullenmand verwezen.

In augustus wordt pas weer verder overlegd. Eerst nemen de onderhandelaars vakantie. Daar heeft koning Albert op aangedrongen. Volgens hem is een pauze nu nodig, vanwege "de grote vermoeidheid van alle onderhandelaars en hun medewerkers".

Feestdag

De hernieuwde onderhandelingen vonden plaats op de nationale feestdag van België. In een toespraak ter ere daarvan had koning Albert de onderhandelaars opgeroepen over hun eigen schaduw te springen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl