NOS NieuwsAangepast

Maasstad Ziekenhuis stelt supervisor aan

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Professor Marc Bonten wordt extern supervisor bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Dat heeft bestuursvoorzitter Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis vanmiddag verklaard op een persconferentie in het ziekenhuis.

Bonten moet er vooral voor gaan zorgen dat de arts-microbiologen van het ziekenhuis en de de ziekenhuishygiëniste goed gaan samenwerken. Die geven nu geregeld nog tegengestelde adviezen bij de pogingen om de epidemie van multiresistente Klebsiella onder de knie te krijgen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg had het ziekenhuis tot uiterlijk morgen gegeven om zo'n supervisor aan te stellen. Anders zou er een opnamestop ingesteld worden. Bonten moet er verder voor zorgen dat de arts-microbiologen medeverantwoordelijk worden voor de behandeling van elke patiënt die besmet is met de multiresistente bacterie. Nu is dat niet automatisch het geval.

De raad van Toezicht van het ziekenhuis heeft Bonten gevraagd om in september ook aan hen te rapporteren over wat er naar zijn idee in het Maasstad Ziekenhuis aan de hand is.

Nieuwe besmetting

Op de persconferentie zei Smits dat er sinds het RIVM in zijn ziekenhuis actief is nog één nieuwe besmetting bij is gekomen: een intussen overleden patiënt in het brandwondencentrum van het (nieuwe) Maasstad Ziekenhuis.

Verder zei de bestuursvoorzitter van het ziekenhuis dat het ziekenhuis "er vanuit is gegaan dat de juiste maatregelen zijn genomen. "Maar", aldus Smits, "we kunnen niet ontkennen dat de uitvoering niet honderd procent is geweest, want er zijn heel veel mensen besmet geraakt. We zijn onvoldoende scherp geweest in de uitvoering."

"Blijkbaar is er op een aantal momenten niet hygiënisch gewerkt, want anders waren er niet zeventig besmettingen geweest. Helder."

Brandwondencentrum

Volgens Smits hebben experts van het UMC Utrecht gezegd dat de uitbraak sinds afgelopen maandag onder controle is. "Alle patiënten van voor die tijd zijn eigenlijk oude patiënten", aldus Smits.

Hij noemde het "heel zorgelijk" dat er in het brandwondencentrum dat binnen het ziekenhuiscomplex op een afgescheiden locatie zit nu ook een besmette patiënt is gevonden. "Dat is heel zorgelijk. Daarom hebben we er afgelopen week wel drie kwartier over rond de tafel gezeten met het UMC Utrecht. Het UMC zegt dat het soms onmogelijk is om een antwoord te vinden op de vraag hoe dat heeft kunnen gebeuren. Die patiënt was wel al vier weken in het ziekenhuis, dus al in de tijd dat de uitbraak niet onder controle was. We zijn nu met onderzoek bezig."

Te laat

Smits betreurde het nog eens dat het ziekenhuis niet eerder aan de bel getrokken had bij het RIVM om hulp te vragen bij de problemen. "Bij twijfel bellen, zeg ik maar. Dat hebben we niet gedaan."

Smits vertelde ook nog dat hij zelf pas eind mei op de hoogte is gesteld van de problemen met multiresistente bacteriën in zijn ziekenhuis. "En daar word ik niet gelukkig van" zei hij.

Kritiek afgewezen

Smits wees tenslotte de kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg van de hand dat de Raad van bestuur niet "in control""zou zijn. "Die kritiek deel ik niet. We horen nu iedere dag alles. Hoe veel patiënten er zijn, als er een bijzondere uitslag is."

Smits zei ook nog dat hij de aanpak van de Inspectie soms wat lastig vindt. Maar, zei hij, "het Maasstad komt de inspectie tegemoet door komende woensdag een plan van aanpak van de bacterie-uitbraak te presenteren." Dat was een van de eisen die de IGZ gisteren stelde, toen het ziekenhuis onder verscherpt toezicht werd gesteld. Niet voldoen aan die eisen zou automatisch leiden tot een patiëntenstop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl