NOS NieuwsAangepast

'Grieken laten vallen is dure zaak'

De leiders van de eurolanden doen er goed aan, om alle onzekerheden rond de Griekse financiële crisis onmiddellijk weg te nemen. "Anders emmert het maar door", zegt Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank.

Als de eurotop vandaag in Brussel geen overtuigend akkoord over Griekenland oplevert, is volgens Boonstra het gevaar groot dat de financiële markten hun pijlen op andere landen richten, zoals Italië, Portugal en Ierland.

Hij is dan ook teleurgesteld dat bondskanselier Merkel heeft aangegeven dat er nog geen allesomvattende overeenkomst over de eurocrisis valt te verwachten.

Vorderingen

Griekenland moet verder geholpen, vindt Boonstra. Naar zijn mening moet onder meer het Europese noodfonds voor crisislanden fors worden uitgebreid.

"Het wordt een dure zaak als we Griekenland laten vallen. Dan heb je direct verliezen. De rest van Europa heeft nogal wat vorderingen op Griekenland. Als je daar verlies op moet nemen, kost dat veel geld."

In de ogen van Boonstra is de eurocrisis vooral een politieke crisis. Hij wijst erop dat al sinds 2003 duidelijk is dat Griekenland ten onrecht de eurozone is binnengekomen.

Tietjerkstradeel

Europa had de problemen in het land een jaar geleden meteen de kop in moeten drukken. "Talmen is duur, het afgelopen jaar heeft veel geld gekost."

Toen het in Griekenland vorig jaar helemaal mis ging, waren de problemen nog te overzien. "Griekenland is maar een kleine economie. Het is alsof Tietjerkstradeel de gulden onderuit haalde."

Het is volgens Boonstra geen oplossing om de banken mee te laten betalen aan de noodhulp. "Banken moeten hun winstgevendheid op peil houden. Dat betekent dat elke vorm van een bankenbelasting bij de klant terechtkomt. Daar zit niemand op te wachten."

Eigen benen

De politici worden gehinderd door het beeld dat honderden miljarden euro's aan Griekenland zijn gegeven, zegt Boonstra, maar dat is niet zo. "Het land krijgt leningen en daarop wordt nog steeds betaald."

Een ander beeld, dat Griekenland er zelf niets aan doet, is naar zijn mening ook niet waar. "Zij bezuinigen per jaar een bedrag waar wij vier jaar over doen. En dat vijf jaar achter elkaar. Griekenland zou meer tijd moeten krijgen om weer helemaal op eigen benen te staan."

File

Tegenover het feit dat onder meer Nederland een 'nettobetaler' is aan Brussel, staat volgens Boonstra dat Europa ons jaarlijks miljarden euro's oplevert, "misschien wel tientallen miljarden".

Europa kan zich niet veroorloven de eurocrisis uit de hand te laten lopen, zegt Boonstra. Dat is volgens hem in het bijzonder een Duits belang. "Geen land heeft zo geprofiteerd van de vrije handel in Europa als Duitsland. De file voor de Duitse grens begint ongeveer in Rotterdam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl