NOS NieuwsAangepast

'Ik heb meteen Hadzic' zoon ge-sms't'

Vandaag maakte Servië bekend dat de laatste verdachte van het Joegoslaviëtribunaal Goran Hadzic is opgepakt. Journaliste Zvezdana Vukojevic bezocht in mei van dit jaar de familie van Hadzic, kort na de arrestatie van oud-generaal Mladic. De NOS vroeg haar een reactie.

Hoe kijkt de familie van Hadzic aan tegen het Joegoslaviëtribunaal?

"Daar hebben ze absoluut geen enkel vertrouwen in. Ze zien het als een politieke rechtbank en denken dat Hadzic geen eerlijk proces zal krijgen. Milan Martic, de opvolger van Hadzic als president van de Republiek van Servisch Krajina, is in 2007 door het tribunaal veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. 'Er is nul procent kans dat mijn vader zijn onschuld kan aantonen', meende Srecko, de zoon van Hadzic."

Geloof je dat zijn familie niet wist waar Hadzic zich al die jaren schuilhield?

"Dat is lastig te zeggen. Zij zeggen zelf dat ze het echt niet weten. De Servische politie zegt dat er jaren is gezocht naar Hadzic, maar uiteindelijk wordt hij gevonden bij Fruska Gora, vlak bij Novi Sad. Zijn familie woont op een steenworp afstand. Toch houdt de familie vol en zegt geen idee te hebben waar hij uithing."

Hoe is het nieuws over de aanhouding van Hadzic aangekomen bij zijn directe familie?

"Het zal daar nu een chaos zijn. Direct toen ik het nieuws vanochtend hoorde heb ik Srecko ge-sms't en gevraagd of het verhaal van de arrestatie waar is. 'Ik vrees van wel', stuurde hij terug. De familie heeft nu ontzettend veel regelwerk te doen. Ze zullen hem ongetwijfeld willen opzoeken, maar ze zitten met een aantal vragen. Wanneer gaat hij naar het tribunaal in Den Haag? Kunnen ze hem in Belgrado opzoeken? Wat zijn de procedures als ze hem in de VN-gevangenis willen bezoeken?"

Wat voor beeld schetsen de familieleden van hem?

"Zij wilden vooral benadrukken dat Hadzic een intelligente man is en geen omhooggevallen boer die plotseling tot president werd gebombardeerd. Hadzic was voor de oorlog begon al jaren politiek actief. Toen de Servische oud-president Slobodan Milosevic in 2001 werd gearresteerd, zat Hadzic al eens drie maanden ondergedoken in Rusland, voor het geval hij ook zou worden aangeklaagd. Maar er gebeurde niets en hij ging opgelucht terug naar Servië. Hij overwoog zelfs om mee te doen aan de Russische versie van het tv-programma Weekend Miljonairs, want hij wist veel antwoorden. Verder houdt hij van schaken, doet aan karate en is afgestudeerd econoom. In zijn vrije tijd deed hij mee aan hondenshows. Hij was gek op herdershonden en rottweilers."

In wat voor situatie trof je zijn familieleden aan?

"Het vrijstaande huis in Novi Sad, waar het gesprek plaatsvond, zag er keurig uit. Er stond een groot hek omheen en het was goed beveiligd. De politie heeft hen gezegd voorzichtig te zijn vanwege dreigende kidnapping door premiejagers. Er was namelijk een beloning van 6,4 miljoen voor Hadzic uitgeloofd. Ze doen overdag gewoon hun boodschappen, maar 's avonds gaan ze de straat niet op. Toen ik daar was voor het interview, kwam Ivana langs, de dochter van Hadzic. Zij vroeg mij meteen of de man in de auto die voor het huis stond te wachten, toevallig mijn chauffeur was. Ze zijn dus enorm op hun hoede en houden alles in de gaten."

Wat voor reacties gaat de arrestatie van Hadzic veroorzaken in Servië?

"Nu Hadzic is opgepakt, voldoet het land aan de belangrijkste voorwaarden om lid te worden van de Europese Unie, maar in Servië wordt daar cynisch op gereageerd. Veel Serviërs denken dat er wel weer iets anders zal worden bedacht om de toetreding te blokkeren. Misschien is de volgende stap dat het land nu verplicht Kosovo moet erkennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl