NOS NieuwsAangepast

Koning Albert boos op Belgische politiek

De Belgische koning Albert is "diep bezorgd" over de politieke impasse in zijn land. In een emotionele tv-toespraak aan de vooravond van de nationale feestdag, luidt hij de noodklok over het uitblijven van een regering. "Op deze nationale feestdag had ik me graag verheugd, samen met u, over de eedaflegging van een nieuwe volwaardige regering. Helaas, zo ver zijn we nog niet, en ik betreur het."

Door de politieke impasse in België en door zijn rol als onpartijdige koning was vooraf rekening gehouden met een vage toespraak, maar de koning was zichtbaar boos en opvallend scherp. Albert waarschuwde dat de impasse leidt tot ongerustheid en onbegrip bij de bevolking. Ook kan de situatie volgens hem de de rol van België binnen de Europese Unie schaden. Verder waarschuwde hij ook dat het sociaal-economisch welzijn van de Belgen kan worden aangetast.

De kabinetsformatie in België duurt al meer dan een jaar. Koning Albert zei met gebalde vuisten dat het dringend noodzakelijk is om nu een volwaardige regering samen te stellen.

Gemeenschappen

Hij deed ook een oproep aan de burger en de Franstalige en Vlaamse gemeenschappen. Ook zij moeten volgens de koning meer begrip voor elkaar tonen. "De ander tegemoet gaan, zijn taal spreken, belangstelling tonen voor zijn cultuur, hem beter leren begrijpen, het zijn allemaal uitingen van modern burgerschap."

De koning noemde in zijn toespraak geen individuele partijen of personen. De rede was vooraf gelezen en goedgekeurd door demissionair premier Yves Leterme. De premier is in België verantwoordelijk voor alle uitspraken van de koning.

De koning sloot af met gebalde vuisten. "Ik wil een nationale feestdag in verbondenheid." Correspondent Joris van Poppel twitterde dat hij de koning nog nooit zo boos had gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl