NOS NieuwsAangepast

Murdoch bekogeld tijdens hoorzitting

Rupert Murdoch is aan het eind van de hoorzitting in het Britse Lagerhuis bekogeld met wit schuim. Het zou gaan om scheerschuim.

Een man drukte een papieren bord met het schuim van dichtbij in zijn gezicht. Murdochs vrouw, die achter hem zat, sprong op en sloeg de demonstrant weg. Hij is gearresteerd.

Na een kwartier ging de zitting zonder publiek en journalisten weer verder.

Nederig

Mediamagnaat Murdoch en zijn zoon werden in het parlement ondervraagd over wat ze wisten over het afluisteren en het onderscheppen van voicemails. De zitting stond gepland voor een uur, maar duurde uiteindelijk drie uur.

Murdoch noemde de hoorzitting vlak na aanvang "de nederigste dag van mijn leven". Murdoch zei verder (.pdf) dat hij spijt heeft van het afluisterschandaal en dat hij niets van de afluisterpraktijken wist. "Er is nooit een reden om de wet te overtreden", zei hij.

Hij weet daarnaast niet of hoofdredacteur Rebekah Brooks van News of the World wel of niet wist van de telefoontaps. Brooks maakte na Murdoch haar opwachting voor de commissie.

Een overzicht van de ontwikkelingen in het schandaal tot nu toe, is hier te vinden.

Hysterie

Volgens Murdoch moet de affaire bij de News of the World wel in perspectief gezien worden. "Het is maar 1 procent van mijn bedrijf, ik heb de leiding over 52.000 werknemers."

Ook zei hij dat zijn tegenstanders met succes hebben geprobeerd om de overname van BSkyB tegen te houden. "Ze hebben ons op heterdaad gepakt en hebben daar een hysterie omheen gecreëerd."

Politie

De affaire heeft ook de kop gekost van topman Stephenson en zijn tweede man Yates bij de Londense politie. Beiden zijn vandaag door een Lagerhuiscommissie gehoord.

Oud-politiecommissaris Stephenson zei dat hij het inhuren van oud-adjunct-hoofdredacteur Neil Wallis van News of the World als pr-man nu betreurt. Ook zei hij dat de eerste politie-onderzoeken naar het afluisterschandaal gefaald hebben.

Volgens Stephenson zijn 10 van 45 persvoorlichters van de Londense politie voormalige werknemers van News International, het moederbedrijf van News of the World. "We zullen de media in de toekomst anders moeten aanpakken", zei hij.

Vuilniszak

Gisteravond kreeg de Britse politie een vuilniszak in handen met daarin een laptop en papieren van de man van oud-hoofdredacteur van News of the World Rebekah Brooks. De zak werd gevonden in een ondergrondse parkeergarage in de buurt van de woning van het echtpaar Brooks.

Volgens een woordvoerder van Rebekah Brooks zit er in de zak niets dat te maken heeft met het afluisterschandaal. Een vriend van Charlie Brooks heeft de zak volgens de woordvoerder op "de verkeerde plaats" achtergelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl