NOS NieuwsAangepast

Klokkenluider afluisterschandaal overleden

De eerste klokkenluider van News of the World die het afluisterschandaal naar buiten bracht, is dood gevonden in zijn woning in Watford. Het gaat om Sean Hoare, een voormalige showbiz-verslaggever van de Britse tabloid. De doodsoorzaak is nog niet bekend, maar de politie gaat niet uit van een misdrijf. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Hoare werkte een tijd samen met Andy Coulson, eerst bij The Sun en later bij News of the World, waar Coulson tot 2007 hoofdredacteur was. Later werd hij ontslagen wegens drank- en drugsgebruik.

Klokkenluider

Oud-hoofdredacteur Andy Coulson is één van de hoofdrolspelers in het zich steeds verder uitbreidende afluisterschandaal. Hoare was de eerste die naar buiten bracht dat Andy Coulson op de hoogte was van de afluisterpraktijken bij zijn krant. Hij deed zijn onthulling in een gesprek met de Amerikaanse krant de New York Times die de afluisterpraktijken onderzocht.

Hoare vertelde dat Andy Coulson niet alleen op de hoogte was van de afluisterpraktijken, maar journalisten zelfs aanmoedigde om de telefoons van beroemdheden te hacken.

In een interview met de BBC vertelde hij in september vorig jaar dat Coulson ook hem had gevraagd om telefoons af te luisteren. Coulson, die toen als woordvoerder voor premier Cameron werkte, ontkende alles. Toch legde hij in januari zijn functie neer in verband met de aanhoudende onthullingen. Vorige week werd hij gearresteerd, hij is nu op borgtocht vrij.

Steekpenningen

Vorige week was Hoare voor het laatst in het nieuws toen hij de New York Times vertelde dat de verslaggevers bij News of the World in ruil voor steekpenningen politieapparatuur mochten gebruiken om mobiele telefoons van mensen te lokaliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl