NOS NieuwsAangepast

Journalist Milo Anstadt (91) overleden

Journalist en schrijver Milo Anstadt is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij maakte jarenlang documentaires voor de VARA, schreef opiniestukken voor NRC Handelsblad en maakte samen met Loe de Jong de documentaireserie De Bezetting.

Samuel Marek Anstadt werd in 1920 in Polen geboren. Op zijn tiende verhuisde hij met zijn ouders en zus als economisch vluchteling naar Nederland.

Hoewel er geen geld was voor middelbare scholing, kon Anstadt als autodidact met een vrijstelling rechten te gaan studeren in Groningen. Hij specialiseerde zich in de criminologie.

Verzet

In de Tweede Wereldoorlog zat Anstadt bij het verzet. Hij vervalste onder meer persoonsbewijzen. In 1942 moesten hij en zijn vrouw onderduiken. Hun dochter werd clandestien opgevangen in een pleeggezin.

Via Joodse jeugdorganisaties was Anstadt voor de oorlog in aanraking gekomen met het communisme, maar daar brak hij mee tijdens de onderduik. Via het verzet kwam hij in contact met Joop den Uyl.

Vrij Nederland

Toen Den Uyl na de oorlog adjunct-hoofdredacteur werd van Vrij Nederland, ging Anstadt daar als redacteur-verslaggever werken. Later verhuisde hij naar het perbureau ANP.

In 1955 stapte hij over naar de VARA, waar hij tot aan zijn pensioen bleef werken. Voor zijn series De Bezetting en Spiegel der Kunsten kreeg hij de Televisieprijs van de Prins Bernhard Stichting.

Anstadt werd in 1994 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl