NOS NieuwsAangepast

'Zenderbeheer kan leiden tot gevaarlijke situaties'

De huidige regelgeving rond het frequentiebeheer in Nederland leidt tot "potentieel gevaarlijke situaties". Dat zegt de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep in een brief aan Minister Verhagen van Economische Zaken.

Volgens de Publieke Omroep is de regelgeving de laatste jaren complexer geworden, omdat er meer marktwerking werd nagestreeft. Bij de distributie van radio-uitzending via de ether zijn daardoor heel veel partijen betrokken geraakt.

Keten aan partijen

Zo is de grond waar de zendmasten opstaan van KPN, de toren zijn van Alticom, de stalen constructie bovenop de torens is van Novec en de zenders worden beheerd door verschillende bedrijven. Broadcast Partners beheert de zenders van de publieke omroep. Het beheer van de frequentieruimte wordt vanuit de overheid geregeld door het Agentschap Telecom.

De RvB stelt in zijn brief de vraag aan de orde "of deze keten aan partijen het gehele systeem niet zeer kwetsbaar maakt." Volgens de Publieke Omroep lijkt het publiek de dupe te worden van de complexiteit.

Onderzoek

"De calamiteit van dit weekend laat ziet dat een niet afdoende regeling van deze basisvoorziening (de verzorging via omroepzenders van publieke programma's red.) leidt tot maatschappelijk onaanvaardbare en in ieder geval zeer zeker ongewenste situaties en, gezien de rampenfunctie van Radio 1, zelfs potentieel tot gevaarlijke situaties", valt te lezen in de brief.

De RvB vindt dat het ministerie het voortouw moet nemen bij een onderzoek in hoeverre deze basisvoorziening bij calamiteiten zoals deze voldoende gewaarborgd is.

De Publieke Omroep vraagt de minister om een evaluatie van de huidige situatie, een grondige analyse van wat er dit weekend is gebeurd en perspectief voor de toekomst. De RvB wil dat de overheid garandeert dat de Publieke Omroep "kan blijven voldoen aan een ongehinderde uitvoering van zijn taak via omroepzenders".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl