NOS NieuwsAangepast

Egyptes toparcheoloog Hawass ontslagen

De Egyptische minister van Oudheden, Zahi Hawass, is ontslagen. De 64-jarige archeoloog, jarenlang het gezicht van het Egyptische erfgoed, had de val van Mubarak overleefd, maar critici bleven om zijn vertrek roepen. Gisteren werd hij met een tiental andere bewindslieden uit het kabinet gezet.

Hawass, met zijn onafscheidbare Indiana Joneshoed, gaf al jaren leiding aan de Egyptische Raad voor de Oudheid. Begin dit jaar maakte Mubarak, vlak voor de president op 11 februari moest aftreden, hem nog minister.

Na de val van de president bood Hawass zijn ontslag aan, maar van de nieuwe machthebbers mocht hij in eerste instantie aanblijven.

Kledinglijn

Critici van Hawass bleven op zijn vertrek aandringen. Ze beschuldigden hem ervan het culturele erfgoed van Egypte te beheren alsof het om zijn privécollectie ging. Zo gebruikte hij ooit oudheidkundige museumschatten om zijn eigen kledinglijn aan te prijzen.

Ook zou hij vondsten voornamelijk ter meerdere eer en glorie van zichzelf gebruiken en tegenstanders de mond snoeren.

Voorstanders wezen erop dat hij, onder meer via zijn show op Discovery Channel, als geen ander mensen enthousiast kon krijgen voor Egyptische archeologie. De extra toeristen die dat opleverde, waren voor Egypte een belangrijke bron van inkomsten.

Tahrirplein

Opvolger van Hawass is Abdel-Fattah el-Banna, een hoogleraar Oudheidkunde die ten tijde van de protesten tegen Mubarak regelmatig op het Tahrirplein te vinden was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl