Johnny Kraaijkamp sr. overleden

Johnny Kraaijkamp sr.»
Johnny Kraaijkamp sr. ANP

Acteur Johnny Kraaijkamp senior is overleden. Het ging al een tijdje slecht met hem. Hij stierf gisteren op 86-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Laren.

Kraaijkamp stond meer dan vijftig jaar in de spotlights: op het toneel en voor de televisie- en filmcamera's.

Hij begon zijn carrière als zanger en entertainer in Amsterdamse cafés, totdat hij begin jaren 50 Rijk de Gooyer leerde kennen. Met hem vormde hij jarenlang een succesvol duo: De Gooyer als aangever en Kraaijkamp als de clown.

Samen waren ze te zien in televisieshows als 'Een paar apart', 'Johnny & Rijk' en 'De weekendshow'. De 'Johnny & Rijk'-show werd ook enkele jaren in Duitsland uitgezonden. Het voorstel van Kraaijkamp om het programma daar 'Mein Kraaijkampf' te noemen, werd niet door de Duitse televisie overgenomen.

Theater

In 1958 maakte Kraaijkamp zijn debuut in het theater. Hij deed er niet alleen cabaretprogramma's, maar was ook in serieuze stukken te zien: zo speelde hij in 1980 de titelrol in 'King Lear'. Voor zijn rol in 'Jacques de fatalist en zijn meester' kreeg hij in 1984 de Louis d'Or.

Later speelde hij in allerlei films, veelal Joop van den Ende-producties, zoals 'Heb meelij Jet', 'Vroeger kon je lachen' en 'Geen paniek'. Voor zijn acteerprestaties in 'De Aanslag' (uit 1986) en 'De Wisselwachter' (1986) kreeg hij een Gouden Kalf.

Zonnetje in huis

In de jaren 80 speelde hij in de AVRO-serie 'De Brekers', met zijn oude vriend Rijk de Gooyer, maar ook met Adèle Bloemendaal, Sacco van der Made en Ab Abspoel. In 'Laat maar zitten', een VARA-serie die zich in een gevangenis afspeelde, acteerde hij naast onder meer Haye van der Heyden en Coen Flink.

Later was Kraaijkamp vooral bekend van zijn rol in de comedyserie 'Het zonnetje in huis', waarin hij met zijn zoon Johnny Kraaijkamp junior te zien was.

Geen respect

In 2000 besloot Kraaijkamp nooit meer voor televisie te gaan werken. "Er is geen respect voor artiesten, er wordt geen toestemming gevraagd voor herhalingen en er wordt liefdeloos omgesprongen met het gemaakte product", zei hij over die keuze.

Het toneel bleef wel trekken. Er werd zelfs een prijs naar hem vernoemd: de John Kraaijkamp Musical Awards. In 2007 kreeg Kraaijkamp de Blijvend Applaus Prijs, voor zijn bijzondere bijdrage aan theater, tv en film in Nederland.

Deel deze pagina

Video

  • video Johnny Kraaijkamp senior overleden John Kraaijkamp senior is overleden. Hij stierf gisteren op 86-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in... Laren. De acteur, komiek en zanger was decennia lang een icoon in de wereld van amusement en kunst.
  • video Johnny Kraaijkamp door de jaren heen Verschillende fragmenten van Johnny Kraaijkamp sr. uit de periode 1956 tot 1994.

Audio

  • 'Achter mijn naam staat komiek' Acteur / komiek Johnny Kraaijkamp senior is op 86-jarige leeftijd overleden. Een terugblik op zijn rijke carrière.
  • 'Meneer Kraaijkamp was lichamelijk op' Woordvoerder Sidney Brandeis blikt terug op de laatste weken van Johnny Kraaijkamp senior, die op 86-jarige leeftijd is overleden.
  • 'Kraaijkamp heb hier gewoond' Verslaggever Mattijs van de Wiel was vanochtend in de Amsterdamse Kinkerbuurt, waar acteur Johnny Kraaijkamp opgroeide. Kraaijkamp... senior is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden.
  • André van Duin: Kraaijkamp had de lach aan z'n kont hangen André van Duin overhandigde Johnny Kraaijkamp senior vorig jaar nog zijn biografie. Hij blikte vanochtend terug op de carrière... van de overleden collega.
  • Martine Bijl: Johnny was gul met z'n kennis Martine Bijl heeft tien jaren lang met de overleden Johnny Kraaijkamp senior gewerkt in de komedie 't Zonnetje in Huis. Ze zegt dat... ze heel veel van de acteur heeft geleerd.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 6526 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 8114 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 6766 keer afgespeeld

Meer video en audio