NOS NieuwsAangepast

NAVO draagt gezag over aan Afghanen

De NAVO heeft voor het eerst het bevel over een Afghaanse provincie overdragen aan Afghaanse troepen. De Centraal-Afghaanse provincie Bamyan is de eerste van zeven gebieden waar de Afghanen zelf gaan zorgen voor de veiligheid van de bevolking.

In 2001 kwam het gebied internationaal in het nieuws. Toen vernietigden de Taliban daar eeuwenoude, tientallen meters hoge Boeddha-beelden omdat die heidens zouden zijn. Daarmee ging belangrijk historisch erfgoed verloren.

Test

De overdracht begint in Bamyan omdat het een relatief rustige en veilige provincie is. Het is een test voor de rest van het land; als de overgang hier niet goed verloopt dan voorspelt dat weinig goeds voor de toekomst.

De bewoners houden hun hart vast. De provincie gaat gebukt onder grote armoede. De helft van de bevolking heeft niet voldoende te eten. Veel Afghanen zijn bang dat met de verzelfstandiging van het Afghaanse leger de corruptie en de onveiligheid zullen toenemen.

Zelf doen

Troepen uit Nieuw-Zeeland zullen voorlopig in Bamyan blijven. Ze komen onder bevel te staan van Afghaanse troepen.

Er zijn momenteel nog 150.000 buitenlandse militairen in Afghanistan, onder wie 100.000 Amerikanen. Het is de bedoeling dat die eind 2014 allemaal zijn vertrokken. Dan moeten de Afghanen het helemaal zelf doen.

Lang proces

President Karzai had het plan in maart al aangekondigd. Vandaag is de eerste stap in een lang proces.

Later deze maand worden nog eens twee provincies en vier steden overgedragen aan de Afghanen. Het gaat om de provincies Kabul and Panjshir en de steden Herat, Mazar-i-Sharif, Mehtar Lam and Lashkar Gah.

Die laatste stad ligt in de provincie Helmand in het zuiden, waar de Taliban zeer actief zijn. Gisteren nog kwam in de buurt van die stad een Britse militair om het leven. Hij was op patrouille met het Afghaanse leger en werd doodgeschoten door een man in een Afghaans uniform.

Veiligheidsredenen

De overdracht van de taken gebeurde tijdens een plechtigheid in de hoofdstad van Bamyan in aanwezigheid van Afghaanse ministers en buitenlandse ambassadeurs. De ceremonie was wegens veiligheidsredenen niet officieel aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl