NOS WielrennenAangepast

Vanendert wint op Plateau de Beille

Twee dagen na zijn tweede plaats op Luz-Ardiden, wint Jelle Vanendert verrassend de veertiende etappe in de Tour de France met finish op Plateau de Beille.

Samuel Sánchez, winnaar op Luz-Ardiden, eindigde nu als tweede op 21 seconden.

Achter die twee ontspon zich een fascinerend steekspel tussen de favorieten, met uiteindelijk slechts twee seconden verschil. Andy Schleck kwam als derde over de meet op 46 seconden van Vanendert. Cadel Evans voerde de rest van de kanshebbers aan op 48 tellen.

Thomas Voeckler behield de gele trui. Vanendert is de nieuwe drager van de bolletjestrui.

Mollema in groep vroege vluchters

Om 12.08 uur trokken 171 renners zich op gang voor de derde en laatste etappe door de Pyreneeën. In de 168 kilometer lange veertiende Tour-etappe moesten de renners vijf cols over alvorens te finishen op het Plateau de Beille (buitencategorie).

De Franse wegkampioen Sylvain Chavanel opende het bal na vijf kilometer. Hij kreeg Bauke Mollema, Luis León Sánchez, Sandy Casar, Jens Voigt, Arthur Vichot, Linus Gerdemann, Julien el Farès, Remy di Gregorio, Cristophe Riblon, Anthony Charteau, Egor Silin, Kristjan Koren, Manuel Quinziato, Mickael Delage, David Millar, Marco Marcato, Xavier Zandio, Gorka Izagirre en Maxime Bouet met zich mee op zijn vroege vlucht.

De kopgroep van twintig renners kreeg veertig kilometer verderop gezelschap van Jérome Pineau, Adriano Malori, Rubén Pérez en Rui Costa. Op de top van de Col de la Core (na 62 kilometer) lag de groep 6.49 voor.

Casar springt weg uit kopgroep

Omdat de kopgroep enkele begenadigde klimmers herbergde en de samenwerking soepeltjes verliep, was de kans groot dat de groep lang bijeen zou blijven.

Casar sprong echter weg in de afdaling van de Col de la Core en kreeg El Farès en Millar met zich mee. De rest van de groep aarzelde te lang en de voorsprong van de drie liep razendsnel op.

Riblon, vorig jaar nog ritwinnaar in de Tour, versnelde op de derde col (top na 94 kilometer) in de hoop enkele luchtcompanen te bewegen de achtervolging op de drie in te zetten. Het antwoord bleef echter uit, waarop hij besloot zelf maar te proberen het gat van twee minuten te overbruggen. Dat lukte wonderwel.

Ten Dam hard onderuit in afdaling

Op de Col d'Agnès (eerste categorie, top na 109 kilometer) kregen Casar, Riblon en El Farès gezelschap van hun voormalige vluchtgenoten Voigt, Di Gregorio, Zandio, Charteau, Silin en Izagirre. Millar kon het tempo niet bijbenen en viel weg.

Het door Leopard Trek (broers Schleck) geleide peloton kwam almaar dichter bij de koplopers en op de top van de Agnès bedroeg de voorsprong, die maximaal 9.10 was geweest, nog maar vijf minuten.

Laurens ten Dam miste in de afdaling een bocht en sloeg in de berm over de kop. Hij kon, met bebloed gezicht, zijn weg wel vervolgen. Voorin kwamen negentien renners van de oorspronkelijke vluchtersgroep vijftien kilometer voor de slotklim weer bijeen.

Aanvallen Andy Schleck, Vanendert

Nog voor de slotklim naar Plateau de Beille (16,5 kilometer lang en met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,8 procent) probeerden renners uit de kopgroep weg te komen.

Pérez meldde zich als eerste aan de voet van de slotklim, maar hij werd al snel ingehaald door de moedige Casar. De renner van Française des Jeux verdedigde lang een voorsprong van zo'n anderhalve minuut. Maar toen de kopstukken, met Andy Schleck voorop, zich begonnen te roeren, ging het snel.

Schleck viel in korte tijd drie keer aan, maar Alberto Contador, Evans, Ivan Basso, Damiano Cunego, geletruidrager Voeckler, Vanendert, Fränk Schleck, Pierre Rolland, Jean-Christophe Péraud, Rigoberto Uran en Sánchez kwamen telkens toch terug.

De poging van Vanendert had meer succes. De kopstukken keken elkaar aan en lieten hem gaan.

Sánchez haalt het dit keer niet

De manoeuvre van Vanendert was slim. Als hij langer had gewacht, zou hij het afleggen tegen snelle mannen als Cunego en Sánchez. Die laatste had hem op Luz-Ardiden ook al in de sprint om de dagzege afgetroefd. Nu hadden de toppers alleen oog voor elkaar en daar profiteerde Vanendert van.

Sánchez sprong ook nog achter hem aan, kwam ook nog akelig dichtbij, maar kwam pas 0.21 naar de dolgelukkige Belg over de streep, die ook nog de bolletjestrui om zijn schouders kreeg gehangen. Andy Schleck (+ 0.46) eindigde als derde.

Rob Ruijgh van Vacansoleil-DCM was de beste Nederlander. Hij passeerde de finish als zeventiende op 2.38 van ritwinnaar Vanendert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl