NOS NieuwsAangepast

'Vergoedingen corporaties aan banden'

De Woonbond en de Vereniging van Toezichthouders op Woningcorporatie (VTW) vinden dat bij wet moet worden vastgelegd wat een toezichthouder mag verdienen.

Sinds juli vorig jaar gelden normen voor woningcorporaties, maar lang niet alle instellingen houden zich daaraan. Eenvijfde van de toezichthouders verdient meer dan is toegestaan. Een wettelijke regeling is volgens VTW-directeur Albert Kerssies nodig, omdat corporaties die geen lid zijn van zijn organisatie zich aan de norm kunnen onttrekken.

Volgens de normen mogen leden van de raad van toezicht bij kleine corporaties 9000 euro verdienen en bij grotere 18.000. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat toezichthouders vaak niet meer doen dan maandelijks vergaderen, terwijl sommigen 60.000 tot 74.000 euro verdienen.

Passende vergoeding

Corporaties zeggen dat die veelverdieners het vaak veel drukker hebben in verband met problemen of fusies.

De Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, vindt het onaanvaardbaar dat commissarissen meer verdienen dan de norm. "Toezichthouden op een maatschappelijke organisatie doe je niet voor het geld. Daar hoort een passende vergoeding bij. En als je als branche een norm afspreekt, moet je je daar aan houden."

Woonbond en VTW vinden dat minister Donner (Binnenlandse Zaken) de norm algemeen verbinden moet verklaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl