NOS NieuwsAangepast

Storing radiozenders deels voorbij

Door de plaatsing van twee noodzenders is de ontvangst van de publieke radiozenders voor een deel hersteld. Eén staat in Hilversum, de andere in het Friese Tjerkgaast.

In delen van Midden-Nederland is Radio 1 weer via de ether te horen te horen. In veel gebieden in het noorden zijn ook de andere pubieke zenders weer in de lucht. Doordat lagere zendmasten worden gebruikt, zullen er stukken blijven waar zender niet zijn te ontvangen.

Alternatieven voor de uitgevallen radiozenders

De toren in Hoogesmilde is helemaal uitgeschakeld, nadat de stalen mast boven de betonnen opbouw gistermiddag na een brand afbrak. In de toren van Lopik was eerder op de dag een beginnende brand.

De ontvangst van tv via Digitenne is in het noorden nog niet hersteld. Radiostations zijn via de kabel zonder problemen te beluisteren.

Bereik

De zenders in Lopik zijn nog steeds buiten gebruik. Toen de mast in Smilde uitviel, werden de zenders in Lopik uit voorzorg uitgeschakeld. In de loop van de dag hoopt TenneT, de eigenaar van de zendmasten, meer te kunnen zeggen hoe het verder gaat in Lopik.

In Smilde wordt zo snel mogelijk een tijdelijke mast van 100 meter geplaatst. "Die is niet zo hoog als de toren zoals we die kennen en het bereik zal dan ook niet zo groot zijn", zegt Stefan Wesselink van TenneT. "Maar voor een flink deel zal de mast de problemen in Noord-Nederland tijdelijk kunnen oplossen."

Het kan nog wel enkele dagen duren voordat de noodmast staat, want het kost tijd om een goede plaats te vinden en vergunningen aan te vragen.

Druk

Volgens Wesselink is er nooit eerder brand geweest in een zendmast, maar nu twee op één dag. Of de branden iets met elkaar te maken te hebben, kan TenneT nog niet zeggen.

TenneT heeft "geen enkele aanleiding" om opzet te veronderstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl