NOS NieuwsAangepast

Dalai lama toch naar Witte Huis

President Obama heeft de dalai lama uitgenodigd voor een gesprek in het Witte Huis. De geestelijk leider van het Tibetaanse volk, die bezig is aan een bezoek van 11 dagen aan Washington, gaat vandaag langs bij Obama.

Volgens het Witte Huis zal Obama zijn steun uitspreken voor de dialoog tussen afgevaardigden van de dalai lama en de Chinese overheid. De ontmoeting zal een half uur duren.

"De president wil met dit bezoek zijn steun uitspreken voor het behoud van de unieke religieuze, culturele en liguïstieke identiteit van Tibet, en de mensenrechten voor Tibetanen", zegt het Witte Huis in een verklaring.

China boos

Obama kreeg tijdens een eerder bezoek van de dalai lama aan de VS kritiek dat hij de geestelijk leider niet wilde ontvangen. Hij zou zich te veel aantrekken van de Chinese kritiek op het bezoek.

China beschuldigt de dalai lama ervan dat hij de Tibetanen aanzet tot geweld in de strijd voor autonomie. Peking dreigt ieder land dat hem ontvangt met economische maatregelen.

Ook dit keer roept de Chinese regering Obama op de uitnodiging in te trekken, in het belang van de relatie tussen China en de VS. "De relatie tussen China en Tibet is een binnenlandse aangelegenheid. Wij zijn dan ook tegen elke ontmoeting, in welke vorm dan ook."

Geen Oval Office

Het belangrijkste gebaar dat Obama dit keer voor China maakt, is dat de Tibetaan niet in de Oval Office wordt ontvangen, waar alleen regeringsleiders en staatshoofden komen. Ook is er geen media welkom bij de ontmoeting.

Obama ontmoette de dalai lama ook al eens in 2010. Ook dat bezoek was niet in het Oval Office.

De dalai lama ontmoette vorige week al de leiders van de Republikeinen en Democraten. Hij vliegt vandaag terug naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl