NOS NieuwsAangepast

Acht banken in EU zakken voor test

Acht Europese banken zijn gezakt voor de stresstest. Het zijn vijf banken in Spanje, twee in Griekenland en één in Oostenrijk. Eén Duitse bank had zich al teruggetrokken uit de procedure omdat de test niet gehaald zou worden.

De European Banking Authority in Londen laat weten dat van de 90 onderzochte banken er nog eens zestien met de hakken over de sloot zijn geslaagd.

De vier grootste Nederlandse banken, ABN Amro, ING, Rabo en SNS, deden ook mee aan de test en zijn geslaagd.

Strenger

In de test is gekeken naar wat de gevolgen zijn als de economie verslechtert, als mensen massaal hun spaargeld opnemen en als de waarde van de vastgoedportefeuilles daalt. De test was strenger dan de vorige. Vorig jaar was er de nodige kritiek op de test, omdat die te licht zou zijn.

De gezakte banken zijn kleinere Europese banken. Ze krijgen een half jaar de tijd om nieuw kapitaal aan te trekken op de kapitaalmarkt of door onderdelen te verkopen. Lukt dat niet, dan springen overheden bij. Hoewel dat min of meer zo is afgesproken, ligt dat toch gevoelig, omdat er dan weer met belastinggeld banken worden gered.

Beste

Van de vier grote Nederlandse banken die de stresstest hebben doorstaan, was de Rabobank de beste. De SNS-bank was van de vier de zwakste, maar ook deze bank zat bij de strengere test dus aan de goede kant van de lijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl