NOS NieuwsAangepast

Naleving brandvoorschriften nog altijd onder de maat

Door Gert-Jan Dennekamp en Hugo van der Parre

Er mankeert nog altijd veel aan de naleving van brandveiligheidsvoorschriften door de zogeheten PGS-15-bedrijven. Dat zijn bedrijven die moeten voldoen aan strenge normen voor brandveiligheid, omdat zij volgens hun vergunning meer dan 10 ton verpakte gevaarlijke stoffen mogen opslaan.

Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de VROM-inspectie onder 338 bedrijven zonder bedrijfsbrandweer, blijkt dat de naleving weliswaar iets verbeterd is in vergelijking met vorig jaar, maar dat bij 14 procent nog steeds de juiste voorschriften in de omgevingsvergunning ontbreken. Zonder de juiste voorschriften in de vergunning kan er geen handhaving plaatsvinden.

Bij 146 bedrijven (43 procent) kan niet worden aangetoond dat de brandbeveiligingsinstallatie is goedgekeurd, maar bij de meeste is inmiddels een procedure gestart om dit te herstellen. Bij 24 van deze bedrijven schiet het echt niet op met het naleven van de brandveiligheidsvoorschriften. Deze worden in het rapport met naam genoemd.

- Agrowin, Winterwijk - AKZO Nobel Refinishes, Sassenheim - Avery Denisson Materials Nederland, Alphen aan den Rijn - CAV Agrotheekj, Middenmeer - Cerexagri , Rotterdam - De Rijke Act, Spijkenisse - Dusseldorp Gevaarlijk Afval, Gelderland - Foseco Nederland, Hengelo - Gewasbeschermingsmiddelenhandel Theunisse, Steenbergen - Greif Nederland, Zuid-Holland - Katwijk Chemie, Katwijk - Kluthe Benelux, Alphen aan den Rijn - Mavom, Alphen aan den Rijn - Nuplex Resins, Bergen op Zoom - PPG Coatings, Tiel - ProDelta Distriport Benelux, Rotterdam - Robertus'Zaadhandel, Eemsmond - Spectro, Oss - Stahl Europe, Waalwijk - Van Gent Van der Meer Nuyens, Julianadorp - Van Noordenne Coatings, Breda - Van Opzeeland, Maasdriel - Van Overloop Gewasbeschermingsmiddelen, Sluis - WPA Zeker en Vast, Westerbork

De VROM-inspectie concludeert een beetje gelaten in het rapport: "Ondanks een verbetering van de situatie ten opzichte van 2010 blijkt het voor de bedrijven en het bevoegd gezag een langdurig proces om te komen tot een adequate borging van de brandveiligheid bij alle bedrijven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl