NOS NieuwsAangepast

Laatste dag Islamitisch College

Door redacteur onderwijs Joséphine Truijman

De laatste lichting leerlingen druppelt in kleine groepjes binnen. Vandaag leveren ze boeken in, krijgen hun rapport en zijn er voor iedereen cadeautjes. Een agenda voor het nieuwe schooljaar en een dvd met daarop de diploma-uitreiking van een paar weken geleden. Het Islamitisch College Amsterdam sluit definitief de deuren.

Jan Aardenburg, docent Geschiedenis, is druk bezig met de administratie van zijn klassen. Eén jaar heeft hij op de school gewerkt. "In mei 2010 studeerde ik af als tweedegraads docent en ik wilde graag zoveel mogelijk ervaring opdoen. Hier mocht ik ook lesgeven aan eindexamenklassen. Dat de school aan het einde van het jaar dicht zou gaan wist ik toen ik hier begon."

Bekostiging

In augustus 2010 maakte minister van onderwijs, Marja van Bijsterveldt, bekend de bekostiging van de vmbo, havo en vwo school te beëindigen. Voor nieuwe leerlingen die zich zouden inschrijven werd niet meer betaald. Reden hiervoor was de afname van het aantal leerlingen. Dat bleef dalen sinds de kwaliteit van het onderwijs door de Inspectie van het Onderwijs jaren achtereen niet in orde werd bevonden.

Over die kwaliteit is Aardenburg juist erg tevreden. "De resultaten van mijn eindexamenleerlingen zijn te meten met het landelijk gemiddelde. Deze school bestaat ook nog niet zo lang en ik vind dat we langer de tijd hadden moeten krijgen."

Docente zorg en welzijn Joyce Merkus, is het met hem eens. "Ik geef zorg en welzijn en mijn cijfers zijn ook prima in orde." Haar valt het afscheid zwaar ondanks dat ze al langer gewend is aan het idee en heeft ze er zich, samen met de leerlingen, goed op voorbereid. "Dit is een school met een islamitische achtergrond, dat houdt bijvoorbeeld in dat jongens en meisjes apart van elkaar gymles hebben. Dat zal op de school waar ze volgend jaar naar toe gaan anders zijn. Daar hebben we goed over gepraat."

Enige school

Met het sluiten van het Islamitisch College verdwijnt ook de enige islamitische school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam. Voor een groep van zo'n honderd ouders was dit in februari aanleiding om na de zomer hun kinderen thuis les te gaan geven. Maar niet voor de ouders van Sevda Yasar (17). "Ze vinden het geloof wel belangrijk, maar niet zo belangrijk dat ze mij thuis les zouden willen geven. Daar is ook helemaal geen tijd voor, lacht ze, mijn vader werkt de hele dag en mijn moeder past op kinderen."

Na intensieve gesprekken met de gemeente is de groep ouders inmiddels geslonken tot vijf. De wethouder van onderwijs, Lodewijk Asscher, heeft aangegeven de gesprekken te zullen vervolgen en desnoods naar de rechter te stappen als deze ouders hun plannen doorzetten.

Aanvragen

Directeur Kudret Camdere loopt gehaast door de gangen. "Er moet nog heel veel geregeld worden deze laatste weken. Uiteraard vind ik het jammer dat de school dichtgaat, begrijp me niet verkeerd, maar ik zal blij zijn als dit straks allemaal achter de rug is." Plannen voor een nieuwe school heeft hij zelf niet, maar een groepje docenten wel. Redouan Iboualatsen is één van hen. "Wij hebben inderdaad een aanvraag gedaan, meer kan en wil ik er niet over zeggen."

Volgens het Ministerie van Onderwijs zijn er twee aanvragen gedaan. Het gaat daarbij om de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam e.o. en de Stichting Mezquita College. De minister heeft beide aanvragen afgewezen. Op dit moment loopt er een bezwaarprocedure.

Of de nieuwe islamitische school er gaat komen of niet, voor Sevda Yasar en haar vriendin Mariam El Bouchahati (17) maakt het niets meer uit. Na de zomer gaan ze samen naar het Comenius College om daar eindexamen te doen. Over wat ze willen gaan studeren hoeven ze geen seconde na te denken: geneeskunde.

Op de site van de Inspectie valt te lezen dat de kwaliteit van het havo en vwo onderwijs nog steeds 'zeer zwak' is. De kwaliteit van de gemengde en theoretische leerweg op het vmbo is 'zwak.' De leerwegen vmbo 'kader' en 'basis' hebben basistoezicht, m.a.w. zijn in orde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl