Meer dan miljoen voor onvoltooid werk Jane Austen

Pagina uit 'The Watsons' van Jane Austen»
Pagina uit 'The Watsons' van Jane Austen EPA

Een zeldzaam manuscript van de Britse schrijfster Jane Austen is op een veiling in Londen verkocht voor ruim 1,1 miljoen euro. Dat is drie keer meer dan was verwacht.

Het onvoltooide verhaal is waarschijnlijk geschreven in 1804. Het gaat over een jonge vrouw die terugkeert naar het huis van haar vader nadat ze is grootgebracht door een rijke tante. Wie het heeft gekocht, is niet bekendgemaakt.

Kladversie

Het manuscript is bijzonder, omdat maar weinig van Austens handgeschreven werk bewaard is gebleven. Alleen twee hoofdstukken van haar roman 'Persuasion' hebben de tijd overleefd.

Volgens Sotheby's specialist Gabriel Heaton is het geveilde stuk vooral ook informatief, omdat het duidelijk nog een kladversie is. "Elke pagina is bezaaid met doorhalingen, verbeteringen en aantekeningen."

'Pride and Prejudice'

Het manuscript werd na Austens dood alsnog gepubliceerd onder de titel 'The Watsons',

Austen publiceerde zes romans, waaronder 'Pride and Prejudice', 'Sense and Sensibility' en 'Emma'. Ze overleed in 1817 toen ze 41 jaar oud was.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio