Meer dan miljoen voor onvoltooid werk Jane Austen

Pagina uit 'The Watsons' van Jane Austen»
Pagina uit 'The Watsons' van Jane Austen EPA

Een zeldzaam manuscript van de Britse schrijfster Jane Austen is op een veiling in Londen verkocht voor ruim 1,1 miljoen euro. Dat is drie keer meer dan was verwacht.

Het onvoltooide verhaal is waarschijnlijk geschreven in 1804. Het gaat over een jonge vrouw die terugkeert naar het huis van haar vader nadat ze is grootgebracht door een rijke tante. Wie het heeft gekocht, is niet bekendgemaakt.

Kladversie

Het manuscript is bijzonder, omdat maar weinig van Austens handgeschreven werk bewaard is gebleven. Alleen twee hoofdstukken van haar roman 'Persuasion' hebben de tijd overleefd.

Volgens Sotheby's specialist Gabriel Heaton is het geveilde stuk vooral ook informatief, omdat het duidelijk nog een kladversie is. "Elke pagina is bezaaid met doorhalingen, verbeteringen en aantekeningen."

'Pride and Prejudice'

Het manuscript werd na Austens dood alsnog gepubliceerd onder de titel 'The Watsons',

Austen publiceerde zes romans, waaronder 'Pride and Prejudice', 'Sense and Sensibility' en 'Emma'. Ze overleed in 1817 toen ze 41 jaar oud was.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio