NOS WielrennenAangepast

Cavendish klopt Greipel nu wel

Mark Cavendish heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Brit liet na 167,5 kilometer André Greipel achter zich in Lavaur.

Ten opzichte van de tiende etappe, waarin Greipel zijn oud-ploegmaat te snel af was, sloeg Cavendish nu wel snel een gat.

Achter Cavendish, die de groene trui overnam van Philippe Gilbert, en Greipel werd Tyler Farrar derde.

De overige truien bleven in het bezit van Thomas Voeckler (geel), Johnny Hoogerland (bolletjestrui) en Robert Gesink (witte trui).

Boom in kopgroep

Om 13.15 uur begonnen 177 renners aan de 167,5 kilometer lange elfde Tour-etappe. John Gadret verscheen niet aan de start; de renner van AG2R kampt sinds de Giro, waarin hij knap vierde werd, met vermoeidheid en had dinsdag zeven minuten verloren.

Na dertien kilometer wist een zestal te ontsnappen; Rabobank-renner Lars Boom, Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun), Mickaël Delage (Française des Jeux), Rubén Pérez (Euskaltel), Tristan Valentin (Cofidis) en Andrij Grivko (Astana). Zij liepen snel uit naar een maximale voorsprong van 4.20.

In de stromende regen kwam Boom bna 28,5 kilometer als eerste boven op de Tonnac, een col van derde categorie. Het peloton, geleid door HTC-Highroad en Europcar, volgde op 4.15.

Voorsprong slinkt langzaam

In het tweede uur bracht het peloton het verschil langzaam maar zeker terug en bij de tussensprint (na 85 kilometer) was de marge nog maar 2.48.

Bij die sprint in Gaillac wilde Delage aanzetten, maar Boom wees hem erop dat de vluchters beter konden samenwerken dan sprinten om punten waar ze toch niets aan hadden. Cavendish passeerde de streep als eerste van het peloton.

De zes bleven goed samenwerken en na de sprint liep het verschil weer op naar 3.30. In het peloton ging het echter ook heel hard; HTC-Highroad sleurde als een bezetene, bracht het verschil naar 1.10 en daarna heel langzaam naar 0.30. De zes dapperen weigerden echter te capituleren.

Fascinerend gevecht

De strijd tussen de kopgroep en het voortjagende peloton was fascinerend en in de slotfase, waarin de marge seconden na seconde werd verkleind, leek het er even op dat de zes het zouden halen.

Op vier kilometer van de meet versnelde Boom. Hij sloeg een gaatje, terwijl daarachter het peloton op de vijf anderen neerstreek. Twee kilometer verderop capituleerde ook Boom.

HTC-Highroad trok de sprint vervolgens perfect aan voor Cavendish, die getergd was na zijn nederlaag van dinsdag tegen zijn oud-ploegmaat Greipel. De Brit klopte de Duitser met een fietslengte. Farrar werd derde, voor Galimzjanov en Hagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl