NOS NieuwsAangepast

Woningcorporaties investeren slecht

Door verslaggever Gert Jan Dennekamp,

De Brabantse woningcorporatie Woningstichting Geertruidenberg (WSG) onderzoekt een groot aantal omstreden transacties die werden goedgekeurd door de voormalig bestuurder Peter Span. Volgens betrokkenen gaat het om zo'n tien grond- en vastgoedaankopen waarover twijfel is ontstaan.

In opdracht van de corporatie onderzoeken forensische accountants van PWC onder meer de aankoop van 40 hectare landbouwgrond bij Dinteloord. De grond werd in 2006 voor 4,9 miljoen euro van een makelaar gekocht. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat deze handelaar de grond anderhalve maand daarvoor heeft gekocht van een boer voor 3,6 miljoen euro.

Deze zogenoemde abc-transactie was bij de raad van commissarissen van WSG niet bekend. Volgens de interim-bestuurder Peter Ruigrok had de raad daarover wel moeten worden geïnformeerd. Op dit moment heeft de boer de grond nog in erfpacht. Hij verbouwt er gewassen op. De erfpacht heeft hij tot vorig jaar aan de tussenpersoon betaald.

Lukraak

In totaal heeft de corporatie meer dan veertig grondtransacties laten onderzoeken. Bij de meeste transacties is niet meer vast te stellen hoe de prijs tot stand is gekomen. Zo is geen onderzoek gedaan naar de kosten of de haalbaarheid van de projecten. "Het lijkt erop dat de grond lukraak is gekocht", aldus een betrokkene.

WSG heeft in totaal 205 hectare grond in bezit. Dat is veel voor een kleine corporatie. Uit onderzoek blijkt dat een deel van die grond geen woonbestemming heeft. Zo ligt de grond bij Dinteloord bijvoorbeeld niet binnen het woningbouwplan. Ook bezit de corporatie een stuk bosgrond en enkele percelen op een bedrijventerrein.

Directeur Peter Span stapte onder druk van de raad van commissarissen dit voorjaar op bij WSG. Iets later nam ook een deel van de raad van commissarissen ontslag. De nieuwe interim-bestuurder Peter Ruigrok berekent in het jaarverslag 2010 dat de corporatie op de gronden en andere risicovolle projecten een verlies moet nemen van zo'n 60 miljoen euro.

Vertrek

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat directeur Peter Span in 2008 een corporatiewoning aan zijn zoon heeft verkocht. Betrokkenen bevestigen dat ook deze transactie wordt onderzocht door PWC. Daarnaast heeft de directeur enkele jaren geleden huurwoningen verkocht aan familieleden van de burgemeester en enkele wethouders in de gemeente Drimmelen.

De affaire leidde tot het vertrek van de burgemeester Elzinga, maar hij trad later als adviseur in dienst van de corporatie. Dat dienstverband is dit voorjaar door de nieuwe bestuurder beëindigd. Ook is de vrouw van de voormalig bestuurder na het vertrek van haar man opgestapt bij de corporatie.

De corporatie beëindigt ook een ander omstreden project. De corporatie zou woningen ontwikkelen bij de jachthaven van Drimmelen. Vorig jaar al weigerde de accountant goedkeuring te geven aan dit project omdat er vragen waren over de "levensvatbaarheid" van dit project.

Stekker

Peter Span heeft de kritiek naast zich neergelegd, maar het nieuwe bestuur trekt nu toch de stekker uit het project, omdat het volgens interim-bestuurder Ruigrok geen taak is van een corporatie om recreatiewoningen te bouwen.

De raad van commissarissen heeft nooit ingegrepen bij de corporatie. Een deel van de raad zat al meer dan vijftien jaar in de stoel van toezichthouder. Bronnen vertellen de NOS dat in het verleden al door verschillende personen en instellingen bij het ministerie van VROM is geklaagd over de activiteiten van WSG. Met die beschuldigingen is indertijd niets gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl