Nederland erkent Libische Overgangsraad

Ministers van Buitenlandse zaken van Nederland, België en Luxemburg en de voorzitter van de Nationale Overgangsraad van de Libische opstandelingen»
Ministers van Buitenlandse zaken van Nederland, België en Luxemburg en de voorzitter van de Nationale Overgangsraad van de Libische opstandelingen AFP

Nederland, België en Luxemburg beschouwen de Nationale Overgangsraad van de Libische opstandelingen voorlopig als de wettige vertegenwoordiger van het Libische volk.

Minister Rosenthal heeft in Brussel met zijn Belgische en Luxemburgse collega gesproken met Mahmoud Jibril, één van de leiders van de Libische opstandelingen. Met Jibril is afgesproken dat zijn overgangsraad in functie blijft totdat kolonel Kadhafi van het toneel is verdwenen.

Steun

Nederland erkent alleen staten en geen regeringen. Van een formele erkenning is dan ook geen sprake, zegt minister Rosenthal. "Maar met dit besluit geven wij aan dat wij groot vertrouwen hebben in de wijze waarop Jibril de overgangsraad leidt. De raad verdient onze steun in de rug."

Onder meer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hadden de Overgangsraad al wel erkend.

Deel deze pagina

Audio

  • Nederland erkent Libische overgangsraad Nederland, België en Luxemburg erkennen de Nationale Overgangsraad van de Libische Opstandelingen, in elk geval tot Kadhafi van... het toneel is vertrokken. Verslaggever Wilco Boom.

Video en Audio

Meer video en audio