Trainer Been weg bij Feyenoord

Mario Been»
Mario Been ProShots

Mario Been stapt op als trainer van Feyenoord. Hij kwam tot zijn beslissing nadat een groot deel van de selectie het vertrouwen in hem had opgezegd.

Beens assistent Leon Vlemmings neemt voorlopig de taken van hoofdtrainer waar.

Technisch directeur Van Geel benadrukte op een persconferentie dat de selectie verantwoordelijk is voor Beens vertrek.

"Ik heb hun gezegd: dit ligt op jullie bord. Weet wat je teweeg gaat brengen. Dit is niet goed voor de club."

Van Geel werd door aanvoerder Ron Vlaar op de hoogte gebracht van het gebrek aan vertrouwen in Been.Doel was om tot een gesprek met de coach te komen. Been zag daar niets meer in,nam afscheid van de staf en verliet het trainingskamp.

Vlaar neemt zijn verantwoordelijkheid

De spelersgroep kwam maandag bijeen op initiatief van Vlaar."Doel was om te praten over de regels volgens welke we zouden gaan werken.Het moest beter dan vorig seizoen.Ik merkte in de loop van het gesprek dat er irritaties waren en een gebrek aan vertrouwen."

Met die signalen stapte Vlaar naar Van Geel."Zoiets kan je niet laten liggen", aldus Vlaar.

Van Geel drong met klem aan om het de tijd te geven, maar toen Vlaar met die reactie bij de groep kwam, bleek dat dertien van de achttien spelers (de anderen onthielden zich van stemming) geen vertrouwen meer hadden in Been.

Van Geel: "Mario vond het verschrikkelijk om dat te horen. Er knapte iets bij hem."

Geen gelukkig huwelijk

Been wordt in de zomer van 2009 gepresenteerd als nieuwe trainer van Feyenoord. De oud-speler is na een succesvolle periode bij NEC de opvolger van Gertjan Verbeek.

In zijn eerste seizoen bereikt hij met de Rotterdamse club de vierde plaats en haalt hij Europees voetbal. Ook haalt Been de bekerfinale, maar de dubbele ontmoeting met Ajax wordt kansloos verloren.

Mede door de grote financiële problemen kan Feyenoord zich niet versterken. Been moet met een jonge selectie verder.

In het tweede seizoen vallen de resultaten zwaar tegen. Met als dieptepunt de 10-0 nederlaag bij PSV. Het betekent voor Feyenoord de grootste nederlaag in de clubhistorie. De Rotterdamse club eindigt het seizoen op een teleurstellende tiende plaats.

Ook deze zomer kan Been bij de Rotterdamse club geen grote aankopen presenteren. Door geldgebrek komt hij niet verder dan vijf nieuwe spelers van Excelsior. Been raakt wél zijn belangrijkste spelers Castaignos en Wijnaldum kwijt. Daar komt het dreigende vertrek van Leroy Fer nog eens bij.

Van Feyenoord naar Feyenoord

Been startte zijn trainerscarrière als assistent bij Feyenoord. Van 2000 tot 2004 was hij de rechterhand van Bert van Marwijk. In die periode won Feyenoord de UEFA Cup.

Na zijn eerste periode bij Feyenoord werd Been aangesteld bij Excelsior waar hij één seizoen actief was. NEC haalde hem weg bij de Kralingers en met de Nijmegenaren eindigde Been achtereenvolgens op de tiende, vijfde en elfde plaats.

In 2009 klopte jeugdliefde Feyenoord aan bij de voormalig speler van onder meer Feyenoord, Roda JC en sc Heerenveen. Voor Been was de keuze toen snel gemaakt.

Deel deze pagina

Video Persconferentie Feyenoord

  • video Vlaar stapte naar Van Geel Mario Been is opgestapt als trainer van Feyenoord. Na een stemming in de spelersgroep, zag hij geen heil meer... in een verdere samenwerking. Aanvoerder Ron Vlaar nam tijdens de 'opstand' van de spelers zijn verantwoordelijkheid en lichtte technisch directeur Martin van Geel in.
  • video Van Geel zet zaken op een rij De wegen van Feyenoord en zijn trainer Mario Been scheidden zich per direct. Op de haastig belegde... perconferentie vertelt technisch directeur Martin van Geel chronologisch hoe de afgelopen dagen verliepen.
  • video Gudde: "Mario is opgestapt" Op een haastig belegde persconferentie vertelt directeur Eric Gudde dat Mario Been per direct vertrokken is... bij Feyenoord.

Video Overzicht

Periode Been bij Feyenoord

Een overzicht van de periode dat Mario Been de scepter zwaaide bij Feyenoord.

Audio Start voorbereiding

  • Been: "We moeten onverstoorbaar zijn" Na een onrustig seizoen is Feyenoord zondag weer begonnen met de voorbereiding op het nieuwe. Maar een rustige start zit er niet in... voor de Rotterdammers. Een deel van de harde kern eist namelijk dat het volledige bestuur opstapt. De rust is dus ver te zoeken voor trainer Mario Been.

Video Start voorbereiding

Volledig interview Mario Been

Het volledige interview dat Martin Vriesema had met Feyenoord-trainer Mario Been.

Video en Audio

  • » Kramer heeft last van collega's Video Aan de vooravond van een nieuw schaatsseizoen, klaagt Sven Kramer over zijn collega's. Althans,...30 okt 2014, 15 keer afgespeeld
  • » 1974: Rumble in the jungle Video Op 30 oktober 1974 boksten Muhammad Ali en George Foreman in Kinshasa, Zaïre om de wereldtitel bij...30 okt 2014, 2745 keer afgespeeld
  • » Het leven van Verona van de Leur Audio Verona van de Leur is pas 28 jaar, maar de oud-turnster heeft een uitgebreid levensverhaal te...30 okt 2014, 388 keer afgespeeld

Meer video en audio