NOS NieuwsAangepast

Senator: onderzoek Murdoch-media VS

In Amerika heeft het invloedrijke Congreslid Jay Rockefeller opgeroepen tot een onderzoek naar de praktijken van News Corporation, het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch. Rockefeller wil weten of het bedrijf ook in de Verenigde Staten wetten heeft overtreden.

"Ik ben bezorgd dat de afluisterpraktijken door News Corp. zich hebben uitgebreid naar slachtoffers van 11 september en andere Amerikanen", zei Rockefeller, verwijzend naar de aanslagen in 2001. "Als dat zo is, dan zullen de consequenties zwaar zijn."

Tot nog toe lijkt er alleen te zijn afgeluisterd door journalisten van News of The World, een Brits onderdeel van News Corp., maar Murdoch is in de VS eigenaar van Fox News, de New York Post en de Wall Street Journal.

Eerste

Rockefeller is voorzitter van de Senaatscommissie voor Economische Zaken en daarmee een belangrijke senator. Hij is de eerste die de kwestie op de Amerikaanse politieke agenda probeert te zetten.

News of the World kwam zondag voor het laatst uit. Murdoch doekte de krant op wegens het schandaal. De krant had een miljoenenpubliek, dat iedere zondag smulde van de vele publicaties over schandalen en seksuele escapades van bekende Britten. Gebleken is dat veel primeurs de laatste jaren tot stand kwamen via illegale afluisterpraktijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl