NOS NieuwsAangepast

Diefstal leidt naar Romeins paleis

Dieven hebben wetenschappers in Italië naar een eeuwenoud Romeins paleis geleid. Archeologen vermoeden dat het om een van de buitenverblijven van de beruchte keizer Caligula gaat, die van 37 tot 41 de scepter over Rome zwaaide.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie in januari een vrachtwagen aanhield die een Romeins beeld vervoerde. Tijdens het verhoor zei de chauffeur dat het 2,5 meter hoge beeld, dat in verschillende stukken was gebroken, gevonden was bij een illegale opgraving bij het Meer van Nemi.

Smokkelen

Het was de bedoeling geweest het beeld via de haven van Ostia het land uit te smokkelen naar een verzamelaar. Het zou een miljoen euro waard zijn.

In plaats daarvan ontfermden archeologen zich over het beeld en identificeerden het als Caligula. Zo droeg het beeld een Romeinse legerlaars (caliga) die de keizer zijn bijnaam had opgeleverd.

Uitgehoerd

Caligula werd door zijn tijdgenoten als gestoord gezien. Zo zou hij zijn paleis tot een bordeel hebben gemaakt en zijn zusters hebben geprostitueerd. Uiteindelijk werd hij door zijn lijfwachten op 28-jarige leeftijd uit de weg geruimd.

Toen de archeologen gingen graven op de plek waar de criminelen waren bezig geweest, vonden ze de complete villa. Inmiddels zijn al meer dan 250 kostbare objecten naar boven gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl