NOS NieuwsAangepast

Rutte: Kunduz-missie ligt op koers

De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz ligt op koers. Dat heeft premier Rutte gezegd nadat hij op het Defensie Operatie Centrum in Den Haag was bijgepraat over de voorbereidingen.

Rutte zegt dat het aantal zelfmoordaanslagen in Afghanistan de afgelopen tijd wel is gestegen, maar dat de algemene veiligheidssituatie niet is verslechterd. "In vergelijking met Uruzgan is het in Kunduz een factor 10 of 20 veiliger", aldus Rutte.

Taliban

Commandant der Strijdkrachten Van Uhm zegt dat de Afghanen die worden getraind op de compound, geen wapens mogen dragen. Dat is om te voorkomen dat wapens in handen komen van Taliban, die willen infiltreren.

Zondag kwamen de laatste Nederlanders in Kunduz aan. Het gaat om ongeveer 500 militairen en 50 politiemensen. Doel van de missie is om Afghaanse agenten op te leiden en om te helpen bij de opbouw van een justitieel apparaat. De missie loopt tot 2014.

De premier zal een bezoek brengen aan de Nederlanders in Kunduz. Wanneer dat is, wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Vorige week was minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken al in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl