'Tristan wilde God straffen'

Ambulances en politiewagens bij het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn»
Ambulances en politiewagens bij het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn Twitter.com/112focus

Tristan van der Vlis was geobsedeerd door de dood. Dat heeft de politie bekendgemaakt na een uitgebreid onderzoek. De dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn leed aan schizofrenie en had een ernstig psychotische belevingswereld. Hij probeerde zichzelf al twee keer eerder van het leven te beroven.

Het is volgens de politie zeer waarschijnlijk dat de schizofrenie van 'doorslaggevende betekenis' is geweest voor de schietpartij. Ook worden zijn chronische slaaptekort en het verlies van zijn werk als mogelijke oorzaak genoemd voor zijn daad.

Geloof gevallen

Van der Vlis werd christelijk opgevoed en ontwikkelde in zijn jeugd een sterke affiniteit met het geloof. Op een gegeven moment raakte hij echter in conflict met God.

Hij begon een nieuwe bijbel te schrijven, door hemzelf ook Het Tegenwoord genoemd. Hij verklaarde tegen kennissen: "Ik heb veel gebeden en er is nooit enig gebed verhoord, daarom ben ik van mijn geloof gevallen".

Van der Vlis werd steeds bozer en liet zich daar vaker over uit. Volgens de hoofdofficier van justitie zag hij geen andere uitweg dan zichzelf te doden, "nadat hij God had gestraft door anderen pijn te doen".

Geesten

Hij hoorde stemmen van overleden mensen. Hij bezat een electronic voice phenomenon, een apparaat waarvan beweerd wordt dat je ermee met geesten kunt spreken.

In de opnames op het apparaat was te horen: "Ik wil het nu hebben over mijn hobby. Ik ben paranormaal onderzoeker. De dood onderzoeken, is wat mij bezighoudt in dit leven."

Hij had ook een Ouijabord, een bord waarmee eveneens met geesten gesproken zou kunnen worden.

Vuurwapens

Volgens het politieonderzoek had Van der Vlis ook een fascinatie voor vuurwapens. Hij sprak er vaak over met kennissen. Getuigen verklaren dat hij bij een ruzie wel eens gedreigd had om "iedereen allemaal dood te schieten". Het is onduidelijk of hij dat op dat moment gekscherend bedoelde of serieus.

Volgens de politie bezocht hij websites over schietincidenten en speelde hij schietspellen op zijn Xbox.

Ook had hij veel aandacht voor het Columbine bloedbad in de VS in 1999. Een dag voor het drama in Alphen surfde hij naar een website van Rachel Scott, het eerste slachtoffer van die schietpartij. Ook noemde hij de daders "mijn voorbeelden".

Van der Vlis had weinig vrienden. Hij zag ze niet vaak, maar blowde af en toe wel met ze. Volgens de politie was hij niet actief lid van sociale netwerken als Facebook en Hyves.

Getuigen beschrijven hem als een rustige en vriendelijke jongen. Hij was meestal op zichzelf.

Deel deze pagina

Video

Aan de hand van afscheidsbrieven, notities, bandopnames en brieven aan god, die bij Tristan van der Vlis... thuis zijn gevonden schetsten politie en justitie een beeld van de jongeman die op 9 april 6 mensen doodschoot in Alphen aan den Rijn.

 • Wie was Tristan van der Vlis?

  Aan de hand van afscheidsbrieven, notities, bandopnames en brieven aan god, die bij Tristan van der Vlis... thuis zijn gevonden schetsten politie en justitie een beeld van de jongeman die op 9 april 6 mensen doodschoot in Alphen aan den Rijn.

 • 'Tristan onderzocht de dood'

  De dader van de schietpartij in Alphen aan de Rijn leed aan schizofrenie en had een ernstig psychotische... belevingswereld. Zo meende hij met geesten te kunnen praten en schreef hij een nieuwe bijbel.

 • 'Van der Vlis leed aan schizofrenie'

  Kitty Nooy, hoofdofficier politieregio Hollands Midden, staat de pers te woord op de personferentie over de... schietpartij in Alphen aan den Rijn.

 • 'Geen sprake van medeplichtigheid of mededaderschap'

  Hoofdcommissaris Jan Stikvoort geeft tekst en uitleg tijdens de presentatie van het onderzoek naar de... schietpartij in Alphen aan den Rijn.

 • 'Medisch dossier Tristan niet zomaar vrijgeven'

  Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, wijst erop dat de GGZ in Alphen niet zomaar het medische dossier... van Tristan van der Vlis mocht vrijgeven.

Audio

 • 'Discussie over beroepsgeheim noodzakelijk' Psychologen en psychiaters hebben zich gebogen over de geestelijke gesteldheid van Tristan van der Vlis. De man die op 9 april een... bloedbad aanrichtte in winkelcentrum Ridderhof in Alphen a/d Rijn. Gisteren werden de conclusies gepresenteerd. Nils Duits leidde namens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie dit onderzoek.
 • Psychiater: beroepsgeheim groot goed Justitie heeft geen inzage gekregen in het dossier van Tristan van der Vlis, de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn.... Tot grote frustratie van justitie beriep de instelling waar Van der Vlis behandeld werd, zich op het medisch beroepsgeheim. Ariane de Ranitz is psychiater en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
 • 'Tristan van der Vlis geobsedeerd door de dood' Tristan van der Vlis was geobsedeerd door de dood. Dat werd bekend op de presentatie van twee onderzoeken naar de schietpartij in... winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.
 • Politie kreeg geen inzage in medisch dossier Van der Vlis De politie heeft bij het onderzoek naar het schietdrama in Alphen aan den Rijn geen inzage gekregen in het medische dossier van... Tristan van der Vlis, de dader van het bloedbad. De GGZ in Alphen heeft geweigerd om de gegevens over te dragen en daar baalt hoofdofficier van justitie Nooy van.

Video en Audio

 • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10285 keer afgespeeld
 • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1124 keer afgespeeld
 • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 960 keer afgespeeld

Meer video en audio