NOS NieuwsAangepast

Srebrenica herdenkt genocideslachtoffers

In Bosnië-Herzegovina is vandaag herdacht dat precies zestien jaar geleden de moslimenclave Srebrenica werd veroverd door het Bosnisch-Servische leger. Dat gebeurde onder meer door het herbegraven van stoffelijke overschotten van slachtoffers.

Ook in Den Haag wordt vanmiddag stilgestaan bij de massamoord op duizenden moslims van 11 juli 1995.

De herdenking stond dit jaar in een ander daglicht door de recente arrestatie van Ratko Mladic, de Servische generaal die verantwoordelijk wordt gehouden voor de genocide. Ook door de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag van dinsdag 5 juli, waarin de Nederlandse staat aansprakelijk is gesteld voor de dood van drie moslimmannen, kreeg de herdenking een andere lading.

Genocide

Srebrenica werd destijds beschermd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. De Nederlanders konden de val van de enclave, waar duizenden moslims hun toevlucht hadden gezocht, niet voorkomen. Volgens het bataljon was het daarvoor te licht bewapend en kreeg het niet de luchtsteun waarom het dringend had verzocht.

In de dagen na de val van de enclave werden naar schatting 7000 tot 8000 moslimmannen en -jongens weggevoerd en vermoord. Het wordt beschouwd als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Herbegraven

Vandaag werden van 613 slachtoffers van de genocide de stoffelijke overschotten herbegraven. Ieder jaar krijgen de slachtoffers die in de twaalf maanden ervoor zijn geïdentificeerd, een nieuw afscheid bij het herdenkingsmonument in het nabijgelegen Potocari. Daar liggen inmiddels al 4524 lichamen begraven. De lichamen zijn gevonden in massagraven.

Dit jaar werd ook Rizo Mustavic begraven, die maandenlang als elektricien voor Dutchbat werkte. Hij is een van de drie slachtoffers waarvoor de Nederlandse staat aansprakelijk is gesteld, omdat Dutchbat volgens het gerechtshof had kunnen weten welk lot de mannen te wachten stond als ze in de handen van Mladic zouden vallen. Nederland is het niet eens met die uitspraak.

Mladic

Het was de eerste keer dat de genocide wordt herdacht terwijl Mladic in handen is van het Joegoslaviëtribunaal. De generaal werd eind mei gearresteerd in Servië, na zestien jaar voortvluchtig te zijn geweest. De oud-generaal zelf zit sinds ruim een maand in de United Nations Detention Unit van de Scheveningse strafgevangenis.

Enkele kilometers verderop zal van 15.00 uur tot 16.30 uur op Het Plein in Den Haag door meerdere organisaties een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden. Advocaat van nabestaanden Liesbeth Zegveld en Fahrudin Alic, voorzitter van de Vereniging van Overlevenden van de Genocide, houden een toespraak. Ook zullen de namen worden genoemd van de 613 slachtoffers die vandaag in Potocari worden herbegraven.

Stille tocht

Gisteren herdachten duizenden Bosniërs de slachtoffers al door mee te lopen met een mars van Srebrenica naar Nezuk, een tocht van zo'n 110 kilometer. Het is dezelfde route die de Bosnische moslims volgden toen ze op de vlucht waren voor het Bosnisch-Servische leger in 1995. Onder de deelnemers zijn ook voormalige militairen van Dutchbat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl