NOS NieuwsAangepast

Te veel passagiers op cruiseschip Wolga

Op het cruiseschip Bulgaria, dat gisteren in Rusland verongelukte, zaten mogelijk meer mensen dan waarop het vaartuig berekend was.

Toen het schip in 1955 werd gebouwd, was de capaciteit 140 passagiers. Later is dat teruggebracht naar 120.

Volgens de officiële cijfers waren er 185 mensen aan boord, maar sommigen zeggen dat het er bijna 200 waren. Volgens de laatste cijfers zijn 79 opvarenden gered.

Vanochtend zijn reddingswerkers verder gaan zoeken, maar de hoop dat er overlevenden worden gevonden, is vrijwel opgegeven. Inmiddels zijn negen lichamen geborgen.

Sloepen

Het ongeluk gebeurde op de Wolga in de regio Tatarstan, zo'n 700 kilometer ten oosten van Moskou. Op de plaats waar het schip zonk, is de rivier ongeveer 10 kilometer breed.

Volgens een eerste onderzoek zou de Bulgaria al bij vertrek uit de haven schuin op het water hebben gelegen. Ook was er op dat moment een motor uitgevallen.

Onweer

Op het tijdstip van het ongeluk was er een hevig onweer. "Door het slechte weer en een verkeerde manoeuvre van de stuurman is het mogelijk misgegaan", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp.

Het schip zonk binnen enkele minuten. "Het ging zo snel dat er geen tijd was om de sloepen te lossen. Een aantal mensen kon zich redden door op een soort vlot te springen."

De Bulgaria was halverwege vorige maand nog goedgekeurd bij een inspectie. President Medvedev heeft dinsdag tot een dag van nationale rouw uitgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl