NOS NieuwsAangepast

Druk op mediamagnaat Murdoch neemt toe

In Groot-Brittannië neemt de druk op mediamagnaat Rupert Murdoch toe om af te zien van zijn plannen om de zender BSkyB over te nemen. Na minister Hunt van Cultuur heeft ook vicepremier Clegg een beroep op de miljardair gedaan.

Clegg zegt dat Murdoch "het fatsoenlijke" moet doen. "Kijk toch hoe mensen zich hierbij voelen, zie hoe het land met afkeer heeft gereageerd. Heroverweeg het nog eens, denk nog eens goed na over het bod op BSkyB."

Murdoch is als eigenaar betrokken bij het grote afluisterschandaal rond News of the World. Veel investeerders vinden het een slecht idee dat Murdoch eigenaar wordt van het commerciële BSkyB terwijl zijn integriteit ter discussie staat.

Rebekah Brooks

Eerder vandaag werd bekend dat de Britse politie de voormalige hoofdredacteur van The News of the World Rebekah Brooks wil verhoren. Ze zou medeverantwoordelijk zijn voor de afluisterpraktijken bij de krant. Ook de ouders van het meisje Milly Dowler, het overleden meisje van wie de voicemail werd afgeluisterd, willen dat Brooks opstapt.

Brooks is nu directievoorzitter van de uitgever van News of the World, News International. Ze was afgelopen avond in Londen bij Murdoch. Hij wilde niets kwijt over de inhoud van het gesprek, maar zei dat Brooks zijn eerste prioriteit was. De twee liepen gearmd het hotel binnen, waar ze gingen praten. Ook glimlachten beiden breed.

Murdoch besloot de omstreden krant te sluiten, waardoor 200 journalisten hun baan kwijtgeraakt zijn. Als hun toenmalige chef staat Brooks onder druk om zelf op te stappen.

Uitverkocht

De laatste editie van News of the World was gisteren snel uitverkocht. En dat terwijl de oplage al verdubbeld was ten opzicht van een week eerder.

In de laatste News of the World bood de hoofdredactie excuses aan voor het afluisterschandaal. "Sommigen die voor ons werkten, hielden zich niet aan de hoge standaard die we eisten. Simpel gezegd waren we de weg kwijt."

In de krant waren ook een aantal verborgen boodschappen te vinden. Zo waren in de kruiswoordpuzzel de woorden catastrofe, del en crimineel verwerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl