NOS WielrennenAangepast

Sánchez wint absurde etappe

Rabobank-renner Luis León Sánchez heeft de negende etappe in de Tour de France gewonnen.

De Spanjaard klopte medevluchters Sandy Casar en Thomas Voeckler aan het einde van de 208 kilometer lange rit van Issoire naar Saint-Flour.

De zege van Sánchez en de gewenste opsteker voor Rabobank, zijn echter de minstbesproken onderwerpen na de absurde voorvallen onderweg.

Valpartijen helpen vluchters

De klassementsrenners Jurgen van den Broeck en Aleksandr Vinokoerov misten in een afdaling een bocht en staakten gekwetst de strijd. De Kazach met een gebroken dijbeen, de Belg met onder meer een gebroken schouderblad.

Naast die twee favorieten, gaven ook David Zabriskie en Frederik Willems op als gevolg van die valpartij. Eerder al staakten Amets Txurruka, Pavel Broett, Wout Poels en de niet-gestarte Juan Manuel Gárate de strijd.

De schrik zat er flink in bij het peloton, dat flink vertraagde. De koplopers (Voeckler, Johnny Hoogerland, Niki Terpstra, Sánchez, Juan Antonio Flecha en Casar reden na de eerste klim weg) hadden binnen de kortste keren zeven minuten. Voeckler en Hoogerland konden daardoor de strijdbijl begraven. De Fransman liet de bergpunten aan de Vacansoleil-DCM-renner, gokte zelf op het geel en deed veruit het meeste kopwerk.

Voor Terpstra ging het te snel. De meute hield het verschil beperkt, omdat Voeckler op 1.29 van Thor Hushovd de best geklasseerde in de frontlinie was. Hoewel het peloton wel iets afknabbelde van zijn achterstand, kwam het verschil niet meer onder de vier minuten. Op het zesde colletje verzekerde Hoogerland zich van de bolletjestrui.

Auto rijdt Flecha en Hoogerland aan

De renner van Vacansoleil zou verder geen enkel plezier meer beleven aan de etappe. Op zo'n 35 kilometer van de aankomst, toen de vijf er zeker van waren dat één van hen met de etappezege aan de haal zou gaan, vond een bizar ongeluk plaats.

Een auto van de Franse tv reed Flecha van de weg en de Spanjaard nam in zijn val Hoogerland mee. De Zeeuw belandde na een salto in het prikkeldraad, maar kon net als Flecha zijn weg vervolgen, al waren beiden kansloos voor de bloemen.

Voeckler, die de gele trui rook, Casar en Sánchez reden door. De twee ongelukkigen werden vlot door het peloton opgeslokt en de gehavende Hoogerland kwam minuten later binnen in Saint-Flour.

Gesink herstelt gaandeweg etappe

Voor Rabobank-renner Gesink, die zaterdag diep in de put zat, was het een dag van uitersten. Op de eerste klim kon hij het tempo niet volgen en ploegmaten moesten de Varssevelder bijstaan.

Gaandeweg de rit ging het steeds beter met Gesink, die ook het geluk had dat het peloton het na het uitvallen van 'Vino' en Van den Broeck lange tijd rustig aan deed. Op de laatste colletjes zat Gesink weer voor in het peloton.

Vluchter Voeckler had vooraan zo veel energie gestoken in zijn jacht op het geel dat hij Sánchez in de eindsprint geen partij kon bieden. Ook Casar, die onopvallend had meegereden, bleek geen reserves meer te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl