Embargoregeling Prinsjesdag verdwijnt
Het kabinet schaft de embargoregeling voor de Prinsjesdagstukken af. Dit jaar komen de Miljoenennota en de begrotingen van de ministeries op de vrijdag voor Prinsjesdag beschikbaar voor de pers. Die mag daar dan meteen over publiceren.
Ook politici krijgen dan de stukken, maar die moeten hun mond houden totdat koningin Beatrix op Prinsjesdag de Troonrede heeft uitgesproken. Dat geldt voor zowel de bewindslieden als de leden van de Eerste en Tweede Kamer.
Tweede-Kamervoorzitter Verbeet is blij met de nieuwe regeling. Ze is het eens met het kabinet dat Kamerleden voor Prinsjesdag terughoudend moeten zijn, "al kun je hen nooit de mond snoeren".
Het kabinet wil dat de pers zich zo goed kan voorbereiden. Premier Rutte zei er belang aan te hechten dat ook maatschappelijke organisaties zo de kans krijgen om hun reactie geven. "Die kunnen we dan gelijk meenemen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen", zei premier Rutte na afloop van de ministerraad.
Gedoe
Over het moment waarop de begrotingsstukken openbaar worden, is al jaren gedoe. De Kamer vroeg het kabinet twee jaar geleden de begrotingsvoorstellen voortaan de vrijdag voor Prinsjesdag openbaar te maken.
Premier Rutte zei dat het kabinet nu gehoor geeft aan de wens van de Kamer.
Aanleiding toen was het uitlekken van de stukken door het toenmalige PvdA-Kamerlid Tang. Zijn fractie ontnam hem daarop een maand lang het woordvoerderschap Financiën.
Lekken
Ook toenmalig vicepremier Bos stelde eerder voor om de stukken vrij te geven op de vrijdag voor Prinsjesdag en dat koningin Beatrix een meer 'visionaire' Troonrede zou uitspreken.
Kamervoorzitter Verbeet liet een commissie onderzoek doen naar het lekken. De commissie stelde voor om een de stukken voortaan op Prinsjesdag, vanaf 06.00 uur openbaar te maken.
Het kabinet heeft dus anders besloten.