NOS NieuwsAangepast

Ook inval bij Daily Star Sunday

In Londen heeft de Britse politie een inval gedaan bij de tabloidkrant Daily Star. Agenten doorzochten het bureau van de journalist Clive Goodman, die voor de Daily Star Sunday werkt. Goodman zou politiemensen hebben omgekocht in ruil voor tips. Hij is aangehouden.

Het is niet duidelijk wanneer die omkoping speelde. In 2007 werd Goodman tot vier maanden cel veroordeeld omdat hij telefoons van de koninklijke familie had gehackt. De Brit werkte toen voor de krant News of the World, die is verwikkeld in een groot afluisterschandaal.

Coulson

Ook de oud-hoofdredacteur van News of the World, Andy Coulson, is opgepakt. Hij leidde de krant tot 2007. Zijn naam wordt vaak genoemd in het afluisterschandaal waarin de tabloid is verwikkeld.

Later werd Coulson op borgtocht vrijgelaten. Coulson zegt niets te hebben geweten van afluisterpraktijken bij zijn krant. Hij nam wel de verantwoordelijkheid en stapte op nadat Goodman en een andere medewerker tot celstraffen waren veroordeeld.

Verantwoordelijkheid

Premier Cameron haalde Coulson daarna binnen als woordvoerder. In januari trad Coulson weer af, toen bekend werd wat zich onder zijn leiding bij News of the World had afgespeeld. De zaak zou hem te veel afleiden van zijn werk in Downing Street 10.

Vanochtend gaf Cameron een persconferentie waarin hij de verantwoordelijkheid op zich nam voor het aannemen van Coulson. Tijdens die persconferentie maakte hij ook duidelijk dat zowel de pers, de politie als de politiek opzichtig hebben gefaald en dat het systeem op de schop moet. Hij gaat een commissie instellen die de journalistieke ethiek gaat onderzoeken en met nieuwe regels komt.

Gisteren maakte mediamagnaat en eigenaar Rupert Murdoch bekend dat het afluisterschandaal het einde betekent voor News of the World. Daardoor verliezen tweehonderd medewerkers hun baan. Downing Street heeft laten weten niets te maken te hebben met het opdoeken van de krant.

Verrassing

Volgens Ronald van de Krol, chef van de zaterdageditie van Het Financieele Dagblad, kwam de aankondiging voor het opdoeken van de krant als een verrassing. "Ik was zeer verbaasd. Het is toch een instituut dat in een keer is weggevaagd met één beslissing. Dat had niemand verwacht."

Volgens Van de Krol heeft Murdoch het niet gedaan uit gewetenswroeging. "Hij doet een poging om besmetting te voorkomen. Hij is mediamagnaat met miljardenbelangen in China en hij beheert ook FOX News en de Wall Street Journal in de VS. Hij haalt nu de rotte appel eruit zodat de rest niet besmet raakt. Nu laat hij zien dat hij er korte metten mee wil maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl