NOS NieuwsAangepast

Zelfmoorden EU gestegen door crisis

Het aantal zelfmoorden in de EU is de afgelopen jaren gestegen en dat komt bijna zeker door de economische crisis. Dat schrijven onderzoekers in het Britse medisch tijdschrift The Lancet.

Ze vergeleken de zelfmoordcijfers van tien EU-landen van de jaren 2007 tot en met 2009. Daaruit bleek dat in negen van de tien landen, waaronder Nederland, het aantal zelfmoorden met 5 tot 17 procent steeg.

Vooral in Griekenland en Ierland, landen die zwaar door de crisis werden getroffen, nam het aantal zelfmoorden toe. Uitzondering was Oostenrijk, waar het aantal zelfmoorden licht daalde, ondanks een stijgende werkloosheid. Volgens de onderzoekers komt dat mogelijk door een sterk sociaal stelsel.

The Lancet vindt het opvallend dat er ook in Finland meer zelfmoorden waren, omdat ook in dit land het sociale stelsel een goede naam heeft.

Donoren

De toename van het aantal zelfmoorden was geen verrassing. The Lancet voorspelde dat al aan het begin van de crisis, omdat ook in het verleden bleek dat er een verband is tussen het aantal zelfmoorden en de economische toestand.

Het aantal verkeersdoden daalde juist. Volgens de onderzoekers laten mensen de auto vaker staan in economisch mindere tijden. Dat blijkt ook uit de beschikbaarheid van donororganen, die vaak afkomstig zijn van doden in het verkeer. Vooral in Ierland en Spanje, waar het verkeer een kwart minder doden eiste, zijn veel minder organen aangeboden.

In de VS liep het aantal verkeersdoden met meer dan 10 procent terug tot het laagste niveau ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl