NOS NieuwsAangepast

Murdoch stopt met News of the World

De Britse tabloid News of the World verschijnt zondag voor het laatst. De krant komt dan zonder advertenties uit. De opbrengst van de laatste editie gaat naar goede doelen. Of de krant helemaal verdwijnt of een andere vorm krijgt, is niet duidelijk.

News of the World kwam de afgelopen dagen negatief in het nieuws in verband met afluisterpraktijken door journalisten en het betalen van steekpenningen aan politiemensen. Adverteerders verbraken massaal alle banden met de krant.

"Het is een rigoreus en onverwacht besluit", zegt correspondent Arjen van der Horst in Londen. "Natuurlijk waren er twijfels of de krant nog kon doorgaan, met lezers en adverteerders die afhaakten, maar dit was wel de best verkochte krant van Groot-Brittannië, met miljoenen lezers."

Enorme omvang

De zondagskrant kwam al een tijd geleden in opspraak omdat journalisten voicemails hackten. Aanvankelijk leek het alleen te gaan om voicemails van hooggeplaatste figuren, zoals prins Charles.

De laatste dagen blijkt de enorme omvang van het schandaal. De journalisten deinsden er niet voor terug om de berichten te wissen van een vermist meisje, dat later dood bleek te zijn. Donderdag bleek dat ook de telefoons van omgekomen militairen zijn gekraakt.

Gefaald

Eigenaar Murdoch geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Hij zegt zijn uiterste best te doen om die te herstellen. "News of the World is opgericht om anderen ter verantwoording te roepen", zei de topman van uitgeverij News Corporation tegen medewerkers. "Maar de organisatie heeft gefaald toen het over zichzelf ging."

De Britse regering heeft een onderzoek ingesteld naar alle illegale praktijken bij kranten in Groot-Brittannië. "Dit verhaal krijgt zeker nog een staartje", zegt onze correspondent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl