NOS NieuwsAangepast

Opluchting na redding vermiste vrouw

"Ze is wat verzwakt en een beetje mager in haar gezicht. Maar ze ziet er verder goed uit." Dat zegt Sanne Jacobs over Mary-Anne Goossens, die na een vermissing van 18 dagen in Zuid-Spanje werd gevonden."

Jacobs sprak haar vriendin in een ziekenhuis in Málaga waar ze sinds gisteren verblijft. "Ze is helder en nuchter als altijd. Ze straalt, ongelofelijk hoe ze op ons overkomt."

De Limburgse vrouw raakte verdwaald tijdens een wandeling in het moeilijk toegankelijke natuurgebied ten noorden van de badplaats Nerja. Dinsdagavond werd ze door drie wandelaars gevonden.

Fluitje

"Ze nam de verkeerde afslag, waardoor ze niet in het dorpje terechtkwam waar ze verwachtte uit te komen. Steeds dacht ze dat ze er toch zou komen, maar ze raakte gedesoriënteerd en is compleet verdwaald."

Goossens liep verder tot ze een plek vond waar ze zich relatief veilig voelde, zegt haar vriendin. "Daar was water. Als ik het goed heb begrepen, is ze daar ook gevonden."

Met onder meer gras hield ze zich 's nachts warm. "Ze had een fluitje bij zich waarmee ze de mensen die haar hebben gevonden heeft geroepen."

Rozemarijn

Dat de vrouw zich achttien dagen in leven heeft kunnen houden, dankt ze volgens sportdiëtist Esther van Etten aan de aanwezigheid van water. "Meer dan drie dagen zonder water houd je niet vol."

Een mens kan veel langer zonder vast voedsel. "Je lichaam past zich aan als het lang geen eten krijgt." In dit geval komt daarbij dat de vrouw op één plaats is gebleven, waardoor ze weinig energie verbruikte. "Dat is slim geweest. Bovendien hebben vrouwen van deze leeftijd meestal wel een paar kilo's waarop ze kunnen teren."

De vrouw heeft gras en rozemarijn gegeten. Veel kan dat niet geholpen hebben, zegt Van Etten. "Gras, dat voor 85 procent uit vocht bestaat, kunnen we niet verteren. Dat is echt iets voor koeien en paarden."

Aanwijzingen

Sanne Jacobs kan het nog bijna niet geloven dat Mary-Anne Goossens in betrekkelijk goede gezondheid is gered. Ze had tot het laatst momenten waarop ze hoopte dat het goed zou komen, "maar na verloop van tijd werden die momenten wel minder".

Het was "frustrerend" dat de politie nauwelijks meer in verdere acties geloofde. "Er waren geen aanwijzingen meer, maar die konden wij ook niet geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl