NOS NieuwsAangepast

'Laat asielkind na 8 jaar blijven'

Kinderen van asielzoekers die al acht jaar in Nederland wonen als gevolg van trage procedures, moeten samen met hun ouders een verblijfsvergunning krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel waar de PvdA en de ChristenUnie aan werken.

De partijen vinden dat kinderen niet de dupe mogen worden van procudures die langer dan acht jaar duren, maar alleen als die traagheid te wijten is aan de overheid. Het gaat om honderden kinderen, zegt PvdA-Kamerlid Spekman.

Tijdrekken door asielzoekers zelf mag volgens de opstellers van het wetsvoorstel niet worden beloond. "De ouders moeten in principe wel meewerken aan de terugkeer", zegt Spekman.

Samengewerkt

Spekman hoopt dat CDA-Kamerleden het wetsvoorstel aan een meerderheid zullen helpen. "Ik heb voor dit wetsvoorstel samengewerkt met CDA'ers die lokaal actief zijn", zegt Spekman.

Al eerder diende Spekman, samen met de ChristenUnie een motie in om asielkinderen niet de dupe te laten worden van trage procedures. Dat voorstel haalde toen net een meerderheid.

Afghaanse meisjes

Minister Leers voor Asiel en Immigratie wilde dat plan toen niet uitvoeren. Hij wilde geen uitzondering maken voor minderjarigen, omdat dat zou leiden tot het rekken van illegaal verblijf en het stapelen van procedures om de acht jaar vol te maken.

Later versoepelde Leers dit standpunt door een uitzondering te maken voor Afghaanse meisjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl