NOS NieuwsAangepast

Brits afluisterschandaal blijft groeien

De Britse krant News of the World wordt van nieuwe afluisterpraktijken beschuldigd. Een medewerker van de tabloid zou in 2005 ook telefoons van nabestaanden van de aanslagen in Londen hebben gehackt. Het nieuwe schandaal komt bovenop de afluisterpraktijken van dezelfde krant bij het vermiste meisje Milly Dowler.

Intussen groeit de kritiek op de Britse krant News of the World vanwege het telefoonschandaal. Onder meer Ford en Virgin Holidays adverteren niet meer in de krant. Ook andere bedrijven overwegen de banden te verbreken. In de media wordt opgeroepen om de krant te boycotten.

Spoeddebat

In het Britse parlement was vandaag een spoeddebat over het afluisteren van voicemails van Milly. Medewerker van News of the World Glenn Mulcaire wordt ervan beschuldigd in 2002 de telefoon van het 13-jarig meisje te hebben gehackt.

Mulcaire zou de voicemails hebben afgeluisterd en zelfs sommige berichten hebben gewist zodat er ruimte bleef voor eventuele nieuwe voicemails. Doordat er naar de berichten werd geluisterd, kregen de ouders hoop dat het meisje nog in leven was. Ze werd uiteindelijk vermoord teruggevonden.

Premier Cameron noemde de afluisterpraktijken "walgelijk". Hij vindt het schokkend dat iemand zoiets kan doen en heeft een uitgebreid onderzoek naar afluisterpraktijken bij Engelse tabloids aangekondigd.

Onvergeeflijk

Mulcaire bood gisteren in een verklaring zijn verontschuldigingen aan de familie aan. Hij zegt onder druk te hebben gestaan door de voortdurende roep van News of the World om resultaten.

De uitgever van News of the World noemt het onvergeeflijk als blijkt dat de beschuldiging klopt. Ook werden maatregelen tegen de verantwoordelijken aangekondigd. De krant raakte eerder in opspraak door onder meer het laten afluisteren van voicemails van personeel van de koninklijke familie.

Milly Dowler verdween in maart 2002 toen ze vanuit school op weg was naar haar huis in de buurt van Londen. Zes maanden later werden haar stoffelijke resten gevonden in een afgelegen bosgebied. Een portier van een nachtclub is vorige maand voor de moord veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl