NOS NieuwsAangepast

Brandbrief over jonge asielzoekers

Negentien gemeenten willen dat de opvang voor jong volwassen asielzoekers open blijft. Dat schrijven ze in een brandbrief (.pdf) aan minister Leers.

Het gaat om zo'n 300 asielzoekers die het land uit moeten, de zogenoemde ex-ama's (alleenstaande minderjarige asielzoekers). Als kind kwamen ze naar Nederland en nu ze volwassen zijn, hebben ze geen recht meer op opvang en begeleiding.

Het kabinet heeft per 1 juli de hulp voor deze groep stopgezet. De wethouders van de negentien gemeenten vrezen dat de asielzoekers deze zomer op straat gaan zwerven.

Onverantwoord

"Via deze brief willen wij u attenderen op de risico's die -opnieuw- ontstaan als aan deze kwetsbare mensen onderdak, levensonderhoud en begeleiding moet worden onthouden. Het past niet bij onze gemeenten om ons hiervan af te keren, het wordt ons ook niet toegestaan vanwege uitspraken van rechtbanken die gemeenten vaak manen tot het bieden van een voorziening", schrijven de gemeenten.

"In dat licht gezien vinden wij het daarom ook onverantwoord dat u nu wel besluit om geen voorzieningen of faciliteiten meer beschikbaar te willen stellen vanaf 1 juli." Onder de steden die de brief hebben ondertekend zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden en Maastricht.

Leers zei een week geleden al dat het niet waarschijnlijk is dat hij zijn beleid zal aanpassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl