Michaela DePrince
NOS NieuwsAangepast

Balletdanseres Michaela DePrince (29) overleden: 'Ze raakte ontelbare harten'

Balletdanseres Michaela DePrince (29) is overleden. Dat schrijft haar team op haar Instagrampagina. Haar doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. DePrince is in Sierra Leone geboren en danste jarenlang bij Het Nationale Ballet in Amsterdam.

"Met pijn in ons hart delen we het overlijden van sterballerina Michaela Mabinty DePrince, die met haar kunst ontelbare harten raakte, velen inspireerde en een onuitwisbare stempel drukte op de balletwereld en daarbuiten", staat in het bericht.

Solist en danseres bij Beyoncé

De in Sierra Leone geboren DePrince verloor als peuter haar ouders. Haar vader werd tijdens de oorlog in het West-Afrikaanse land vermoord, haar moeder stierf door honger. In het weeshuis waar ze terechtkwam werd ze gepest vanwege witte vlekken op haar huid en werd ze verwaarloosd en mishandeld.

DePrince werd op 4-jarige leeftijd geadopteerd door een Amerikaans echtpaar. Zij moedigden haar aan haar grote droom na te jagen: ballerina worden. "Dat was geen makkelijke weg voor Michaela", schrijft Het Nationale Ballet in een in memoriam. "Meermalen werd haar verteld dat ze niet het juiste lichaamstype én niet de juiste huidskleur had voor een balletdanseres."

Rolmodel

Op haar 17de ging DePrince naar Europa, waar ze toetrad tot Het Nationale Ballet in Amsterdam. Daar klom ze op tot tweede solist. "Ze was een danseres met enorm grote sprongkracht, met grootse uitstraling, een soort ster die schitterde", aldus Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet.

Een optreden van DePrince uit 2015:

"Ze is voor veel mensen een rolmodel geweest, een zwart meisje uit Afrika dat onder heel moeilijke omstandigheden is groot geworden", zegt Brandsen. "Dat ondanks alles uitgroeide tot een zeer getalenteerde en veelbelovende danseres."

In 2022 verliet ze Nederland om haar carrière voort te zetten bij het Amerikaanse Boston Ballet. Ze heeft gefigureerd in videoclips van Beyoncé en de Nederlandse band Chef'Special. Daarnaast speelde ze de hoofdrol in de bioscoopfilm Coppelia (2021) en kocht Madonna de filmrechten van haar autobiografie Ze noemden me duivelskind.

Geen gemakkelijke weg

Het Nationale Ballet laat weten "met grote droefheid en verslagenheid" kennis te hebben genomen van het nieuws. "Het is een enorme schok", zegt Brandsen.

Het Boston Ballet schrijft op Instagram dat ze erg dankbaar zijn haar te hebben leren kennen. "Ze was een prachtig mens, een geweldige danseres en ze zal door ons allemaal enorm gemist worden."

Liefdadigheid

Brandsen vertelt dat de ballerina door haar verhaal en talent veel aandacht kreeg. "En met die aandacht deed ze goede dingen. Ze vroeg veel aandacht voor liefdadigheidsorganisaties, zoals War Child, waar haar hart ook echt lag."

War Child zegt met "groot verdriet" kennisgenomen te hebben van het overlijden van DePrince. "Zo'n tien jaar geleden nam zij contact op met War Child, omdat zij zich wilde inzetten voor kinderen in oorlog. Haar drive om iets te doen kwam voort uit haar eigen verleden", schrijft de organisatie in een verklaring. "Angst en geweld beheersten haar kinderjaren, maar één droom hield haar op de been: balletdanseres worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl