NOS NieuwsAangepast

Dildo's veilig tot 10 uur per week

Vibrators en dildo's die de weekmakers ftalaten of nonylfenol bevatten, kunnen veilig gebruikt worden tot 10 uur per week. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit uitgezocht.

"Ftalaten kunnen nierschade veroorzaken", stelt de VWA. "Deze stoffen zijn echter niet verboden in erotische artikelen. Vanwege de grote markt voor de artikelen hebben we uit voorzorg onderzoek gedaan."

Vrijkomen

Er zijn in totaal 36 vibrators en dildo's onderzocht die bestonden uit weekgemaakt pvc. In het laboratorium bleek dat kleine hoeveelheden van de stof vrijkomen tijdens gebruik en dan in het lichaam worden opgenomen.

"Bij langer dan 10 uur gebruik is de blootstelling aan ftalaten te hoog. Schadelijke gezondheidseffecten zijn daarom bij intensief gebruik niet uit te sluiten."

Advies

De minister van Volksgezondheid heeft het advies gekregen dildofabrikanten te verplichten te vermelden waar de artikelen van zijn gemaakt, "zodat de consument kan kiezen".

Ook zou op de verpakking van glijmiddelen moeten komen te staan of ze oliehoudend zijn, omdat dat de afgifte van ftalaten bevordert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl