Oude moordzaak opgelost door treinkaartje

De moord op een Amerikaans meisje die 54 jaar geleden werd gepleegd, is mogelijk opgelost door de vondst van een treinkaartje. De 71-jarige verdachte, een voormalige politie-agent, is vorige week aangehouden in zijn woning in Seattle. De rechter heeft zijn borgsom vastgesteld op 3 miljoen dollar.

Jack Daniel McCullough was destijds al verdachte in de zaak waarin de 7-jarige Maria Ridulph werd ontvoerd en vermoord, maar had een alibi: hij was die dag met de trein naar Chicago vertrokken. Zijn toenmalige vriendin heeft nu tussen spullen zijn treinkaartje gevonden, maar dat blijkt nooit te zijn afgestempeld.

Paardrijden

Maria Ridulph verdween op 3 december 1957 terwijl ze aan het spelen was in de buurt van haar huis in Sycamore (Illinois), zo'n 90 kilometer ten westen van Chicago. Haar vriendinnetje Kathy Sigman vertelde de politie dat zij en Maria waren aangesproken door een man die Johnny heette. Hij had de meisjes gevraagd of ze wilden paardrijden op zijn rug. Kathy ging naar huis om wanten te halen; toen ze terugkwam was Maria verdwenen. Haar lichaam werd vier maanden later gevonden op 200 kilometer van haar woonplaats.

De politie kwam terecht bij de 18-jarige John Tessier, die aan de beschrijving van Kathy voldeed. Tessier zei dat hij op de dag van de moord in Chicago was. De politie verloor haar interesse in hem en de moord op Maria werd een zogeheten cold case.

Fotolijstje

Vorig jaar werd de zaak heropend en ondervroeg de politie de toenmalige vriendin van Tessier, die zijn naam had veranderd in Jack Daniel McCullough. De politie vroeg haar om een foto van haar ex-vriend. Toen ze die uit een fotolijstje haalde, viel daar het ongebruikte treinkaartje uit. Onduidelijk is waarom het alibi van de verdachte nooit goed is onderzocht.

De politie spoorde Maria's vriendin Kathy - nu in de 60 - op en toonde haar vijf oude foto's van jongemannen. Volgens de politie was ze ervan overtuigd dat McCullough de man was die haar en Maria had aangesproken. "Dat is hem", zou ze meteen gezegd hebben. Ze had niet eerder een foto van hem te zien gekregen.

Ontslag

Volgens getuigen heeft McCullough een verleden van seksueel en emotioneel misbruik. In de jaren 80 werd hij als agent in Washington beschuldigd van het aanranden van een weggelopen tiener. In ruil voor ontslag slaagde hij erin aan vervolging te ontkomen.

McCullough, inmiddels vader en opa, woonde met zijn vrouw in een seniorengemeenschap in Seattle. Hij zit nu in een gevangenis in de staat Washington.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl