NOS WielrennenAangepast

Farrar wint eerste massasprint

Tyler Farrar heeft de derde etappe in de Tour gewonnen.

De Amerikaan was op de dag dat in zijn land Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd, de snelste in de massasprint.

Achter de sprinter van Garmin-Cervélo, die zijn eerste ritzege boekte in de Ronde van Frankrijk, kwam Romain Feillu van de Nederlandse Vacansoleil-DCM-formatie net te laat. José Joaquin Rojas (Movistar) finishte als derde.

De gele trui blijft om de schouders van Thor Hushovd (Garmin-Cervélo).

Compleet peloton

Met de Noor Hushovd in de leiderstrui begon het nog complete peloton om 12.44 uur in Olonne-Sur-Mer aan de derde rit in de Tour. Op hun 198 kilometer lange weg naar de finish in Redon hoefden de renners alleen de als klim ingeschaalde Pont de Saint-Nazaire (vierde categorie) over.

Niki Terpstra (Quick-Step) ging met de Franse renners Mickaël Delage (FDJ) en Maxime Bouet (AG2R) en de Spanjaarden José Iván Gutiérrez (Movistar) en Rubén Pérez (Euskaltel) al na twee kilometer koers op avontuur.

De vijf hadden al snel een voordelige marge van acht minuten te pakken, maar veel verder liet het door Hushovds Garmin-ploeg geleide peloton het niet komen. Het tempo van de achtervolgende meute vloog omhoog bij de puntensprint, waar Mark Cavendish zich de snelste van het peloton toonde, maar later samen met Hushovd gediskwalificeerd werd.

Pont de Saint-Nazaire

De voorsprong van de kopgroep slonk vervolgens razendsnel. Op de Pont de Saint-Nazaire, met nog 55 kilometer voor de boeg, bedroeg de voorsprong nog maar twee minuutjes en wisten de vijf dat er alleen nog een prijs te verdienen was voor de strijdlustigste renner.

Vladimir Karpets (kopman van Katjoesja) en Sandy Casar (kopman FDJ) raakten op de brug over de Loire samen met enkele andere coureurs achterop. Door het trage tempo in het peloton, dat de vijf op kop nog eventjes liet spartelen, konden zij toch weer aansluiting vinden bij de grote groep.

Terpstra, Bouet en Pérez werden na 183 kilometer ingelopen door het peloton. De net daarvoor weggesprongen Gutiérrez en Delage geloofden nog in hun kansen, maar werden na 190 kilometer eveneens gegrepen.

Gedrang

Op drie kilometer van de finish probeerde Marco Marcato (Vacansoleil) nog weg te komen, maar het pak had de Italiaan ruim voor de laatste kilometer weer te pakken.

Het enorme gedrang in de slotkilometer eiste zijn tol. Cavendish, de absolute favoriet voor de dagzege, was het voornaamste slachtoffer; hij kon zich niet meer mengen in het gevecht om de zege.

Farrar zat plotseling in een zetel en al kwam Feillu nog akelig dichtbij, de Amerikaan liet zich het buitenkansje op de Fourth of July, de nationale feestdag in zijn vaderland, niet meer ontnemen.

"Een mooiere dag voor mijn eerste zege in de Tour kan ik me niet wensen", jubelde Farrar. "En met Thor in het geel is het succes van Garmin compleet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl