NOS NieuwsAangepast

Meer meldingen verwaarlozing kind

Het aantal meldingen over verwaarlozing van kinderen neemt sterk toe. Volgens het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is het aantal meldingen in drie jaar tijd bijna verdubbeld tot ruim 14.000. Dat blijkt uit het jaarverslag van het AMK.

Het gaat dan bijvoorbeeld over kinderen die worden uitgescholden, voortdurend worden genegeerd, alleen maar te horen krijgen wat ze fout doen of nooit een knuffel krijgen. Volgens het Meldpunt wordt steeds vaker ingezien dat naast slaan of seksueel misbruik ook verwaarlozing een vorm van kindermishandeling is. Dat verklaart de toename van het aantal meldingen.

Pedagogische verwaarlozing

Het Meldpunt noemt dit pedagogische verwaarlozing. Ook kinderen te veel verwennen, te weinig structuur bieden en te weinig grenzen stellen vallen daar volgens het AMK onder. Ouders zijn zich vaak niet bewust dat wat zij doen ook een vorm van kindermishandeling is.

Volgens het AMK lukt het steeds vaker om ouders te laten instemmen met hulpverlening. Zo kan een ingrijpende maatregel als het uit huis plaatsen van een kind worden voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl