NOS WielrennenAangepast

Wielertrilogie tijdens Tour

Tijdens de Tour de France 2011 kwam Andere Tijden Sport met een wielertrilogie.

Op 10 juli was "Ruzie in het peloton" te zien, op 17 juli "Winnen op Alpe d'Huez" en 24 juli "De dag dat Joop de Tour won".

Ruzie in het peloton

De TI Raleighploeg van Peter Post geldt als één van de succesrijkste teams uit de wielergeschiedenis. Als eind 1983 de geroemde ploeg uit elkaar valt, en Jan Raas met veel van de Post-renners een eigen ploeg vormt, ontstaat er een langslepende ruzie.

Het is 22 juli 1992, het toppunt van de rivaliteit tussen twee Nederlandse wielerploegen. Twee renners van de ploegen Post (Panasonic) en Raas (Buckler) zijn in een Tour-etappe losgekomen van het peloton. Marc Sergeant en Frans Maassen hebben de onbekende Fransman Colotti mee. De winst ligt voor het grijpen voor Post of Raas.Maar ze houden de benen stil en laten de Fransman de etappe winnen. De hele wereld kijkt live mee. Een schande voor het Nederlandse wielrennen.Andere Tijden Sport kijkt met de direct betrokkenen terug op de gebeurtenissen rond deze merkwaardige dag in de Tour en komt daarbij te weten wat er tijdens de etappe echt gebeurde."Winnen op Alpe d'Huez"Het is de zomer van 1981, om precies te zijn 14 juli van dat jaar. Peter Winnen rijdt voor de eerste keer de Tour de France.Alles is nieuw; het leven als prof, het spektakel van de Tour. Tot zijn eigen verbazing fietst de 24-jarige klimmer plotseling in de kopgroep, in de zeventiende etappe naar Alpe d'Huez.

Hij kijkt om zich heen en ziet sterren als Bernard Hinault en Lucien van Impe. De hoofdrolspelers van die dag kijken in Andere Tijden Sport terug op de dag dat debutant Winnen zegeviert op de 'Nederlandse' berg.

"De dag dat Joop de Tour won"

Op 20 juli 1980 wint Joop Zoetemelk de 67ste editie van de Tour de France. Het inmiddels wielergekke Nederland is uitzinnig. Duizenden Nederlanders reizen dat weekeinde naar Parijs om Joop te zien finishen.

De Franse politie schat dat er tussen de zeventig- en honderdduizend Nederlanders in de Franse hoofdstad zijn. Het regent dat het giet, maar dat deert de horde niet.

Andere Tijden Sport blikt terug op de Tour-winst van Joop met inwoners van zijn woonplaats Rijpwetering, oud-remier Dries van Agt, Zoetemelk zelf en Nederlandse fans die op Champs-Élysées stonden op 20 juli 1980.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl