NOS NieuwsAangepast

'Wereldwijd flink minder spam'

Het aantal ongewenste e-mails is ten opzichte van een jaar geleden spectaculair gedaald. In juli 2010 werden wereldwijd dagelijks gemiddeld 230 miljard spamberichten verstuurd, het hoogste aantal ooit.

Op dit moment is dat aantal bijna 40 miljard. Dat is nog altijd wel goed voor 73 procent van het e-mailverkeer. Dat computergebruikers dit niet merken, komt doordat de meeste spam er door de internetbedrijven wordt uitgefilterd voordat hij de consument bereikt.

Definitief

Tot vorig jaar groeide het spamverkeer voortdurend, maar de afgelopen tijd kwam volgens beveiligingsspecialist Symantec de ommekeer.

Het bedrijf verklaart de daling onder meer door het stoppen van Rustock, de grootste automatische verzender van spam. Dat netwerk zou verantwoordelijk zijn geweest voor bijna de helft van alle spamberichten. In december stopte Rustock, maar het botnet keerde later terug. In maart werd de robot definitief het zwijgen opgelegd.

Vervangers

Andere spamnetwerken hebben hun activiteiten verminderd. Zo verstuurde Bagle in maart nog meer dan 8 miljard berichten per dag, nu zijn dat er ruim 1,5 miljard.

Opvallend is dat er geen vervangers komen voor de netwerken die zijn gestopt. Mogelijk is dat te danken aan de versterkte inzet van opsporingsinstanties en de computerindustrie om de daders te achterhalen. "Het ziet ernaar uit dat intensievere opsporing de spammers heeft gedwongen om naar andere activiteiten uit te zien", zegt Symantec. "Ook kan het zijn dat de spamindustrie de piek van een jaar geleden niet aankon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl