NOS SportAangepast

Kvitová klopt Sjarapova in finale

De 125ste editie van Wimbledon is bij de vrouwen verrassend gewonnen door Petra Kvitová.

De als achtste geplaatste Tsjechische was in haar eerste grand slam-finale met 6-3, 6-4 te sterk voor Maria Sjarapova, de kampioene van 2004 uit Rusland.

Op grond van haar ervaring gold de toch pas 24-jarige Russin, die haar vijfde grand slam-finale speelde, als de absolute titelfavoriet bij de bookmakers. Kvitová, die dit jaar toernooizeges boekte in Brisbane, Parijs en Madrid, was echter vastbesloten haar huid zo duur mogelijk te verkopen.

Kvitová kon daarbij profiteren van het feit dat Sjarapova's opslag niet liep. Vooral de tweede service bood Kvitová volop kansen om de aanval te kiezen.

Opleving Sjarapova zet niet door

Een dubbelfout van Sjarapova, de nummer vijf op de plaatsingslijst, bracht Kvitová in de eerste set op 4-2. Op 5-2 werkte de Russin een setpoint weg, maar met een lovegame op 5-3 pakte Kvitová alsnog gedecideerd de eerste set.

In het tweede bedrijf leverde Sjarapova opnieuw haar eerste opslaggame in. Bij 0-2 was daar opeens een opleving in de vorm van een lovegame en met een fraaie lob maakte Sjarapova er 2-2 van.

Even leek het nog een echte wedstrijd te worden en na twee spannende games, met enkele prachtige winners van beide speelsters, stond het 3-3. Daarna leverde Sjarapova maar weer eens haar opslag in en die voorsprong gaf Kvitová niet meer weg. Met een ace maakte ze het af.

Geen woorden voor

"Ik heb er geen woorden voor. Het is ongelofelijk", stamelde Kvitová na afloop van de finale. "Het was denk ik mijn beste wedstrijd ooit. Ik was wel nerveus, maar bleef geconcentreerd."

De 21-jarige winnares werd in de catacomben gefeliciteerd door haar twee idolen Martina Navratilova en Jana Novotna, die de finale vanaf de tribune hadden bekeken. Kvitová hield het niet droog. "Ze waren zo blij voor me. Ik moest huilen nadat ik ze had ontmoet. Het is geweldig dat ze speciaal voor mij op de tribune zaten."

Sjarapova complimenteerde Kvitová na afloop en schetste een lovend toekomstbeeld voor de Tsjechische. "Ze gaat meer grand slams winnen als ze zo doorgaat. Ze is een echte kampioene."

Volgens Sjarapova is ze zelfs beter dan de huidige nummer één van de wereld, de Deense Caroline Wozniacki. "Petra heeft meer kracht en een betere service."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl