Een serval
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Ontsnapte serval in Lexmond gevangen, Helmondse soortgenoot nog spoorloos

Binnen 24 uur is zowel in Helmond als in Lexmond een serval ontsnapt. De politie en de dierenambulance roepen op om honden en katten binnen of aangelijnd te houden omdat de serval voor die dieren gevaarlijk kan zijn.

De eerste melding van een ontsnapte serval kwam gisteravond uit de wijk Houtsdonk in Helmond. De politie stuurde daarna een Burgernetmelding naar alle telefoons in Helmond om honden- en kattenbezitters te waarschuwen, meldt Omroep Brabant. Vanmiddag ontsnapte een tweede serval in Lexmond, meldt RTV Utrecht. Dit exemplaar werd in de loop van de avond gevangen in de tuin van de achterburen.

De tijgerkat is meestal schuw, maar kan ook gevaarlijk zijn. Bij mensen kan hij uithalen, met katten en honden kan hij in gevecht raken. De politie en de dierenambulance adviseren mensen in Helmond om zelf geen actie te ondernemen en 112 te bellen als ze het dier tegenkomen.

Niet eerste keer

Opvallend genoeg was in beide plaatsen ook eerder sprake van een ontsnapte serval. Begin mei ontsnapte er eentje in Lexmond. Het dier werd toen opgespoord met drones en weer teruggebracht naar de eigenaar, dezelfde als van het vanochtend ontsnapte dier. In Helmond sloeg de politie vorig najaar alarm om een ontsnapte tijgerkat.

In een woonwijk in Spijkenisse ontsnapte eind juni ook een serval. Bewoners en politie organiseerden meermalen zoekacties. Er werden vangkooien neergezet met vlees en de politie probeerde het dier te lokken met vangstokken, maar voor zover bekend is die serval niet gevangen.

Op een wildcamera in het Goois Natuurreservaat, niet ver van Huizen, dook vorig najaar ook plotseling een ontsnapte serval op. Uiteindelijk duurde het 2,5 maand voordat dat dier kon worden gevangen, nadat een voorbijganger de serval in een boom had zien zitten. Die serval werd terugbezorgd bij de eigenaresse.

Verboden huisdieren

Een serval is een middelgrote katachtige met opvallend lange poten, een kort staartje en een lange nek. Het zijn vooral zijn grote oren en gestippelde vacht die veel mensen verleiden om het van oorsprong Afrikaanse dier als huisdier te nemen, stelt de Stichting AAP.

Sinds kort staat de serval op de lijst van verboden huisdieren in Nederland. Er geldt een overgangstermijn: wie voor 1 januari 2024 zo'n dier al in huis had, mag het gewoon houden totdat het doodgaat.

Advertentie via Ster.nl